Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil skrote atomavtalen

Storbritannias statsminister Boris Johnson åpner for å skrote atomavtalen med Iran, og erstatte den med «Trump-avtalen».

VIL SKROTE: Statsminister Boris Johnson vil skrote atomavtalen med Iran. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VIL SKROTE: Statsminister Boris Johnson vil skrote atomavtalen med Iran. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Tirsdag uttaler Storbritannias statsminister Boris Johnson at han vil støtte en beslutning om å skrote atomavtalen med Iran.

- Dersom vi skal bli kvitt den, la oss erstatte den med Trump-avtalen. Det vil være et fantastisk framsteg, uttaler han til BBC.

Johnson uttaler samtidig at han ikke ser noen grunn til at Storbritannia skulle ha blitt varslet av USA i forkant likvideringen av Qasem Soleimani, ettersom dette ikke var en britisk militæroperasjon.

- Jeg ønsker ikke en militær konflikt mellom oss, USA og Iran. La oss finne ut av dette, sier han.

FLYSTYRT: 176 personer omkom, da et fly på vei fra Iran til Ukraina styrtet like etter avgang. Video: Expressen Vis mer

Atomavtalen

Nylig besluttet Iran at de ikke lenger vil overholde avtalens begrensninger for anriking og lagring av uran.

Forsker ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, uttalte i kjølvannet av drapet på general Qasem Soleimani, at denne utviklingen ikke ville overraske ham.

- De har stort sett holdt seg til disse avtalebestemmelsene. Men det vil ikke overraske om de reagerer med å bryte ut av disse bestemmelsene, sa Melby til Dagbladet.

Han sa at det virker som at Trump mer enn noe annet ønsker å gjøre det motsatte av sin forgjenger, Barack Obama, som fikk æren for atomavtalen.

- Obama framforhandlet avtalen i håp om å løse USAs bånd til ulike aktører i regionen. Den skulle også forhindre at USA skulle bli trukket inn i en konflikt i golfområdet og deler av Midtøsten.

DØDSSTYRTEN: Svenske Paria Maghsoudlouesterabadi og foreldrene hennes var tre av de totalt 173 ofrene i flystyrten i Iran. Her forteller bestevenninnen hennes om tapet. Video: Expressen. Vis mer

USA trakk seg ut

Tilbake i 2018 besluttet president Donald Trump at USA skulle trekke seg fra avtalen.

Atomavtalen med Iran ble framforhandlet i 2015 av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU. Avtalen gir innsyn i det iranske atomprogrammet i bytte mot oppheving av økonomiske sanksjoner mot Iran og landets oljenæring.

Som en del av avtalen forpliktet Iran seg til å begrense sin anrikning av uran for en periode på 15 år fra avtalen ble inngått.