Vil skvise Bush

I dag vil tidligere NATO-sjef Wesley Clark offisielt erklære at han tar opp kampen om å bli demokratenes presidentkandidat høsten 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Han kan bli en hard motstander for George W. Bush.

Den tidligere NATO-toppsjefen har stor troverdighet på viktige valgkampfelter som trygghet, terror og krig. Hva han mener om andre sentrale politiske spørsmål, er mer uklart.

Det er bare knapt to uker siden han offentlig meddelte at han er demokrat.

Clark har blitt sterkt oppfordret å stille som kandidat. En aksjonsgruppe med mottoet «Innkall Clark» har vært i virksomhet i flere måneder.

Denne gruppa har nå samlet inn en million dollar på Internett, men uansett vil Clark komme seint i gang med både valgkamporganisering og pengeinnsamling.

Fra Clintons fødeby

Den 58 år gamle, nå pensjonerte, generalen vil bekjentgjøre kandidaturet i Little Rock i Arkansas i dag. Ikke bare har han samme fødeby som Bill Clinton. Han har også samlet noen av den tidligere presidentens sentrale medarbeidere i staben som skal arbeide for å erobre Det hvite hus.

I likhet med Clinton har også Clark hatt Rhodes-stipend i studietida. Han er utdannet fra militærakademiet West Point, og har bak seg en 34 år lang karriere i det amerikanske forsvaret.

Clark var NATO-toppsjef under krigen i Kosovo i 1999, og han ledet fredsforhandlingene i Bosnia i 1997.

Kritisk til Irak-krig

Presidentkandidat nr. 10 på demokratisk side har de siste åra vært militær kommentator på CNN, der har han vært åpent kritisk til USAs krig i Irak. Det har også flere av de andre kandidatene vært, men deres troverdighet svekkes av at flere av dem stemte for krigen i Kongressen.

Hans solide militære bakgrunn gjør ham også svært motstandsdyktig mot republikanske angrep. Det vil bli vanskelig å portrettere ham som en pyse.

UTFORDRER: Wesley Clark.<!--/BTEK0--><!--BTEK1-->