Krever NATO-forpliktelse inn i Høyres program:

Vil skvise forsvarskroner ut av Høyre

Hårek Elvenes har Høyres største fylkeslag i ryggen når han ypper til kamp om forsvarsbudsjettet på partiets landsmøte.

FORSVARSKAMP: Hårek Elvenes mener Høyre må forplikte seg til at Norge når NATO-målet for forsvarsbudsjettet. Foto:
FORSVARSKAMP: Hårek Elvenes mener Høyre må forplikte seg til at Norge når NATO-målet for forsvarsbudsjettet. Foto: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Viken Høyre vil at Norge følger opp våre forpliktelser i NATO ved at bevilgningene til Forsvaret trappes opp ytterligere til 2 prosent av BNP innen 2024, sier Hårek Elvenes til Dagbladet.

- Dette er en bedre, mer presis og mer forpliktende formulering enn det som er foreslått av resolusjonskomiteen, understreker han.

I forslaget til en uttalelse om utenriks- og forsvarspolitikk som landsmøtet skal behandle, heter det at Høyre vil «øke forsvarsbudsjettet og ytterligere bevege Norge i retning av toprosentmålet innen 2024».

- Du mener at formuleringene «bevege» og «i retning av» er for lite forpliktende?

- Ja. Det indikerer en økning. Men det kan være en for svak økning, sier Elvenes, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Sikter tydeligere

Elvenes har vært med i arbeidsgruppen som har kommet fram til formuleringen han nå mener er for lite forpliktende.

- Jeg stemte for formuleringen som ble vedtatt på helgens årsmøte i Viken Høyre og som vil bli sendt inn som et forslag til landsmøtet. Det er riktig å sikte tydeligere på målet om 2 prosent av BNP, sier han til Dagbladet.

NATOs 2-prosentmål

* NATO har et mål om at samtlige medlemsland skal bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

* Vedatt av stat- og regjeringssjefene i NATO-land i 2014.

* USA har de største forsvarsbudsjettene og bruker nærmere 3,6 prosent av BNP på forsvar.

(NTB)

Viken Høyre består av de gamle fylkeslagene Østfold, Buskerud og Akershus. Viken vil ha den største delegasjonen når Høyre benker seg til landsmøte på Gardermoen 15. - 17. mars.

- Jeg mener dessuten at NATO-målet, som er et foreslått punkt i storresolusjonen, også må bygges inn i prinsipprogrammet som skal vedtas av landsmøtet, varsler Elvenes.

Solberg: - Vanskelig

Partileder og statsminister Erna Solberg har advart mot en klar forpliktelse i Høyres program.

Et absolutt krav til forsvarsinvesteringer knyttet opp mot BNP er problematisk fordi norsk økonomi vokser. 2-prosentmålet derfor vil utgjøre stadig flere milliarder kroner, har Solberg framholdt.

- Fordi det er så høy vekst i norsk økonomi, blir målet om 2 prosent BNP vanskelig, Solberg til Dagbladet før hun skulle møte USAs president Donald Trump under NATO-toppmøtet i Brussel i fjor sommer.

- Vi skal bruke mer penger på Forsvaret, men kan ikke nå si hvor mye mer, tilføyde hun.

- Operative mangler

Ifølge en rapport Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) la fram fredag, har gjeldende langtidsplan for Forsvaret alvorlige operative mangler og vil bli dyrere å gjennomføre enn tidligere beregninger tyder på.

Norge bruker ifølge rapporten 1,55 prosent av BNP på Forsvaret i dag. En økning til 2-prosentmålet innen 2024 forutsetter ifølge NTB en økning av forsvarsbudsjettet med cirka 19 milliarder kroner utover det planlagte nivået for 2020-budsjettet.

Regnestykket tar utgangspunkt i et økonomisk handlingsrom begrenset nedad av budsjettbanen for gjennomføre dagens planer og oppad av en budsjettbane som tilsvarer NATO-målet om 2 prosent av brutto nasjonalprodukt.

- Forskjellen mellom disse to nivåene øker over tid og utgjør til sammen 500 milliarder kroner i perioden 2021–2037, heter det i rapporten ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer