Vil skyte 100 rustne herrer

SOLA (Dagbladet): 100 nakne, rustkledte menn på vei fra rullebanen ut i havet setter sinnene i kok. Den kontroversielle engelskmannen Anthony Gormley håper utstillingen får folk til å tenke på de store ting i livet. Men sinte naboer truer med å skyte rust-herrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Om lag 350 meter ut fra strandlinja står en rank rustmann. Han er den som står lengst ute i havet, og danner en slags vifteformasjon sammen med de 99 andre rustmennene på land og i vann. Alle like høye, med blikkene stivt rettet mot horisonten.

Og her skal de stå i hele sommer, blant badegjester, fotturister, lokalbefolkning og bønder.

Det som er utropt til sommerens store kunstbegivenhet i Rogaland har allerede vakt debatt i alle leire. Utstillingen betraktes som et debattinnlegg om menneskerettigheter til årets store oljemesse, og et virkemiddel til en lokal verdidebatt.

Feber

Kunstneren selv, engelskmannen Anthony Gormley, ser utstillingen som en suksess dersom han klarer å få lokale bønder til å parkere traktoren for et øyeblikk, og vie tankene til noe nytt.

- Jeg håper kunsten vil fungere som en midlertidig infeksjon som skaper feber og får folk til å tenke annerledes. Ser man et gjerde, vet man hva det betyr. Vel, her har jeg lyst til at folk skal reflektere over akkurat det. Her ute er gjerdet et skille mellom flyplassen og havet, det ukontrollerte og utemmede i naturen, sier Anthony Gormley til Dagbladet.

At Gormleys kontroversielle og bokstavelig talt grensesprengende samtidskunst har skapt feberaktig stemning i Sola kommune, er neppe noen overdrivelse.

Hagleskudd

Arge naboer har allerede truet med å ta fram hagla for å vise all verden hva de mener om rustmennene, eller «rustholkene» - som noen velger å kalle skulpturene. Forrige gang Pia Myrvold stilte ut «noen rare dingser» på Solastranda, skjøt folk på utstillingsobjektene med hagle.

Heller ikke kommunepolitikerne i Sola falt for prosjektet, i motsetning til storebror-kommunen Stavanger. I mars i år sa Sola-politikerne nei til å støtte Anthony Gormleys prosjekt med 50000 kroner.

En Fremskrittsparti-representant mente endog at utstillingen ville vært mer interessant hvis den besto av 100 nakne menn som jaktet på ti nakne kvinner ved strandkanten.

Men hatstemningen begynner å snu seg. Siden tirsdag har Gormley hatt mannskaper i sving for å sette opp rustmennene, som er 17 ulike avstøpninger av ham selv på inn- og utpust. I løpet av disse dagene har forbipasserende stoppet opp og sett kunsten med egne øyne.

Fin ramme


- Jeg prøver å få disse skulpturene til å fortelle oss noe om utviklingen mot årtusenskiftet, om hvor vi mennesker går, hvor vi kan gå og hvor vi passer inn. Himmelen og havet er slikt sett en fin ramme for eksistensielle spørsmål, mener Gormley.
Arrangørene Galleri Sølvberget og Worldview Rights er breddfulle av forventning til søndagens åpning av utstillingen. De føler seg sikre på at dette blir sommerens store samtaleemne i Rogaland.

- Folk som tidligere var kritiske, kommer nå og vender tommelen opp. Jeg tror at den lokale opinionen er i ferd med å snu, kanskje fordi dette er kunst som gir mennesket innsyn i seg selv. Dessuten er det nødvendig for oss både regionalt og nasjonalt å vise at vi tar oss selv alvorlig ved å satse på samtidskunst. Gormley er et verdensnavn, bare de tre siste ukene har han åpnet utstillinger i London, Lisboa og Skåne. Hans utstilling er den mest omfattende samtidskunstutstillingen som noensinne er holdt i Norge, sier Arve Opdahl i Galleri Sølvberget.

<B>VEKKER DEBATT:</B> Sommerens store kunstbegivenhet i Rogaland koster ikke mer enn 200 meter motorvei, ifølge kunstneren Anthony Gormley.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer