Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil skyte alle 17 hestene med slaktepistol

Hesteeier i Tromsø varsler hestemassakre for åpen scene når dyretransporten kommer. Fristen går ut i ettermiddag.

 - DET ER NOK:  Asle Ryeng varsler at han vil avlive alle 17 hestene for åpen scene når Mattilsynet kommer med dyretransporten. Her sammen med datteren Ingeborg Dybwad Ryeng og to av hestene på Bunes i går. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS.
- DET ER NOK: Asle Ryeng varsler at han vil avlive alle 17 hestene for åpen scene når Mattilsynet kommer med dyretransporten. Her sammen med datteren Ingeborg Dybwad Ryeng og to av hestene på Bunes i går. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Eierfamilien bak det omstridte hesteholdet utenfor Tromsø, varsler en hestemassakre når Mattilsynet kommer med dyretransport for å hente sju av de 17 hestene på Bunes gård.

- De vil bli nektet adgang med transportbil, og vi har gitt klar beskjed om at dersom de opprettholder vedtaket, så vil alle 17 hestene bli avlivet. Absolutt alt. Føll, mødre alt, sier Ingeborg Dybwad Ryeng (22) til Nordlys i dag.

Faren Asle Ryeng (69) sier han har tillatelse til å avlive hestene med slaktepistol.

- Vi gir opp. Da er det det nok. Vi har slitt med dette i ti år nå. Nå er vi kommet til slutten på tråden, sier Askle Ryeng til avisa.

Han varsler at mange som har motarbeidet familien og hesteholdet på Bunes gård kan vente seg et etterspill i retten.

- Heksejakt Ingeborg Dybwad Ryeng har tidligere sagt til Dagbladet at familien har vært utsatt for en heksejakt.

Det var onsdag at Mattilsynet avslo familiens anke på vedtaket om de ikke får lov å ha det daglige ansvaret for mer enn 10 hester, selv om de «overskytende» blir flyttet til en gård de disponerer i nabolaget.

I ettermiddag går Mattilsynets 48 timers frist ut for å se at hesteholdet er ifølge vedtaket.

- Blir raskt gjennomført Regiondirektør Torkjell Andersen i Mattilsynet i Troms og Finnmark har sagt til Dagbladet at vedtaket vil bli  «raskt» gjennomført. Det vil si at Mattilsynet henter sju hester og sender dem til slakt dersom ikke familien finner en godkjent stall til dem.

Regiondirektøren har varslet at det vil bli satt inn «folk og utstyr» nok til å hente hestene.

Men han vil ikke si noe om når dyretransporten blir sendt til gården hvis ikke eierne selv har redusert hesteholdet innen i ettermiddag.

Startet i 2004 Den bitre striden om hesteholdet på Bunes gård startet allerede i 2004.

Da fikk Mattilsynet de første bekymringsmeldingene, men fant ingen grunn til å gripe inn etter dyrevernlovens bestemmelser.

I 2008 kom det flere bekymringsmeldinger, og siden har konflikten eskalert, blant annet drevet av en  landsomfattende aksjonistgruppe med over 5.000 tilhengere på Facebook.

På det meste har det vært rundt 30 hester på Bunes gård, og det var rundt 20 da saken ble tatt opp i Stortinget i vår. Siden har familien selv avlivet fire hingster.

Kritikk fra landbruksministeren Landbruksminister Lars Peder Brekk satte sitt eget mattilsyn «under administrasjon» og kritiserte manglende oppfølging av egne vedtak.

Allerede i mars krevde han en løsning innen 15. mai - med pålegg om at han fikk løpende rapporter om utviklingen.

Det er stortingsrepresentant Torgeir Trældal fra Nordland som har brakt denne saken opp på statsrådnivå.

Trusselbrev Han har fått kopi av et brev fra eierfamilien til Mattilsynet om hva som vil skje hvis Mattilsynet aksjonerer.

«Omplassering av våre hester vil ikke bli godtatt av eierne. Uttalelser fra regiondirektør Torkjell Andersen om oppmøte med dyretransport (i Dagbladet, Nordlys og iTromsø). Dette vil fungere svært dårlig da dyretransporten ikke vil få adgang. I verste fall vil avlivning ble foretatt av Asle Ryeng med samlet presse tilstede. Da er det snakk om avlivning av alle hester på både Bunes gård og Stall My Surprise».

Stortingsrepresentanten liker denne trusselsituasjonen dårlig.

- Slike trusler er ikke bra. Jeg må stole på at Mattilsynet har kontroll med sutuasjonen, sier Trældal til Dagbladet.

 SKYTES:  Noen av hestene på Bunes gård torsdag. En av eierne, Asle Ryeng, varsler at han vil avlive hestene selv med slaktepistol dersom Mattilsynet pørver å hente dem med makt. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS.
SKYTES: Noen av hestene på Bunes gård torsdag. En av eierne, Asle Ryeng, varsler at han vil avlive hestene selv med slaktepistol dersom Mattilsynet pørver å hente dem med makt. FOTO: VIDAR DONS LINDRUPSEN/NORDLYS. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling