Hvalrossen Freya

Vil skyte Freya

– Det eneste fornuftige, hevder biolog Per Espen Fjeld.

FREYA: Etter at hvalrossen Freya tok seg til rette på Frognerkilen i Oslo, har flere vist sin misnøye mot dyret. Noen går så langt som å ønske at dyret blir avlivet - dette mener marinbiolog Fredrik Myhre er en veldig dårlig idé. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjendishvalrossen Freya har i hele sommer fått stor oppmerksomhet for sin ferd langs norskekysten. Den siste uka har hun vært på besøk i hovedstaden, hvor flere båteiere har fått merke konsekvensene av hvalrossens ønske om å sole seg.

Hvalrossen ble sist observert i Snarøykilen utenfor Fornebu søndag. Der har hun oppholdt seg i en småbåt. Fiskeridirektoratet fortalte samme dag at det ikke var nødvendig å fjerne hvalrossen.

- MÅ SKYTES: Biolog Per Espen Fjeld hevder det eneste fornuftige er å ta livet av Freya etter at hun har gjort stor skade på en rekke båter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
- MÅ SKYTES: Biolog Per Espen Fjeld hevder det eneste fornuftige er å ta livet av Freya etter at hun har gjort stor skade på en rekke båter. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

- Fullstendig ut av proporsjoner

Nå mener biolog Per Espen Fjeld at det er på tide å gjøre noe, for å kvitte seg med konsekvensene til hvalrossen. I en kronikk hos NRK Ytring mener biologen at Freya må skytes og avlives.

- Det er det eneste fornuftige. Vi avliver andre fredede arter hele tiden uten at det har noe å si. Omstendighetene rundt denne hvalrossen har kommet fullstendig ut av proporsjoner. Vi glemmer å bry oss om de tusenvis av hvalross som lever i Arktis. Oppmerksomheten rundt Freya gjør heldigvis at vi blir mer oppmerksom på dyr og natur. Hvorfor bryr vi oss ikke like mye om alle de andre hvalrossene?, utdyper Fjeld overfor Dagbladet.

MENER FREYA MÅ AVLIVES: Biolog Per Espen Fjeld. Foto: Privat
MENER FREYA MÅ AVLIVES: Biolog Per Espen Fjeld. Foto: Privat Vis mer

Han forteller at hovedandelen av hvalross i norske farvann befinner seg på Svalbard og islagte deler av Barentshavet.

- Der er det snakk om et sted mellom 5000 og 6000 individer. Det er disse hvalrossene vi må forvalte.

Forventer rabalder

Biologen hevder samtidig at Freya har kostet det norske samfunnet langt mer enn hva som er nødvendig.

- Jeg er ikke sikker på hvor store skader det er snakk om, men den har i hvert fall kostet det norske samfunnet mer enn det er verdt. Det er sikkert skader for flere hundre tusen kroner. Vi har fått en «Bambi-effekt» rundt dyret og synes bare synd på hvalrossen.

Han hevder også at nordmenn avliver tusenvis av ville dyr årlig.

- Det skjer hele tiden, selv dyr som gjør lite skade blir drept.

- Forventer du ikke en del reaksjoner på dette utspillet?

- Jo, det kommer til å bli rabalder, men det lever jeg godt med. Spør du meg prøver jeg bare å forholde meg saklig til diskusjonen.

ANGRIPER: Kjendis-hvalrossen Freya var på jakt ved Frognerkilen i Oslo onsdag formiddag. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer
Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer