Vil skyte ned kaprede fly

Bråk i Tyskland etter uttalelser fra forsvarsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Hvis det ikke er noen andre midler så vil jeg gi ordre om å skyte for å beskytte våre borgere, sier Tysklands forsvarsminister Franz Josef Jung i siste nummer av nyhetsmagasinet Focus.

Uttalelsene dreier seg om hvorvidt myndighetene har lov til å skyte ned kaprede fly som kan bli brukt i et 911-lignende angrep.

En omstridt lov som ville gitt myndighetene lov til å drepe egne borgere for å spare andres liv ble avvist av den føderale konstitusjonsdomstolen i fjor. Nå sliter Angela Merkels koalisjonsregjering med å bli enige om en ny lov, skrive nyhetsbyrået Ap.

Forsvarsministeren vil gjerne ha en juridisk avklaring, men sier allikevel at han vil kunne komme til å gi ordre om å skyte ned kaprede fly som kan være en fare for tyske liv.

Men sosialdemokratene, som utgjør halve samlingsregjeringen, sier den kristelig-demokratiske Jung går for langt.

- For meg er det en helt unik hendelse i historien til tysk føderal jus å at en statsråd sier \'denne kjennelsen angår ikke meg, så jeg vil ikke bry meg om den\', sier Dieter Wiefelspuetz, et sentralt sosialdemokratisk parlamentsmedlem.

Fjorårets kjennelse fra forfatningsdomstolen sier eksplisitt at myndigheten ikke har lov til å drepe uskyldige sivilie, og at å skyte ned et kapret passasjerfly vil bryte med grunnloven, som ikke tillater at forsvaret brukes i interne sikekrhetsspørsmål.

Bernhard Getz, lederen for den ledende fagforeningen for tyske soldater er kritisk til forsvarsministerens holdning. Han mener at enhver pilot som utfører en slik nedskytingsordre risikerer å bli arrestert.

VIL GI ORDREN:  Dette bildet fra april i år viser forsvarsminister Franz Josef Jung som hilser seks Tornado jagerfly på vei til Afghanistan. Foto: AFP/DDP/AXEL SCHMIDT/Scanpix
VIL GI ORDREN: Dette bildet fra april i år viser forsvarsminister Franz Josef Jung som hilser seks Tornado jagerfly på vei til Afghanistan. Foto: AFP/DDP/AXEL SCHMIDT/Scanpix Vis mer

- Jeg ser ikke på denne holdningen som en løsning som kan bli brukt, sier Getz.

Merkels talsperson Ulrich Wilhelm støtter forsvarsminister Jung.

- Forfatningsdomstolen uttalte ikke at slike handlinger er ulovlige i ekstreme situasjoner, sier Wilhelm, ifølge nyhetsbyrået AP.