Vil slå biskopen i Stavanger konkurs

Lånte store penger privat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slektninger av bispeparet har i lengre tid prøvd å få tilbake et stort pengebeløp fra biskopen og hans kone Bodhild.

Sist fredag uke sendte Finn Finsnes inn en begjæring til Stavanger tingrett om at biskopen og hans kone slås konkurs. Finsnes er ifølge Rogalands Avis fetter til biskopens kone.

Det er uklart hvor mye penger Finsnes mener han har til gode hos biskopen, men det skal dreie seg om flere millioner kroner.

Biskopen tror at han selv, kona og Finsnes skal klare å løse opp forholdet som har utløst konkursbegjæringen slik at de slipper å møtes i skifteretten 11. september.

- Dette er ikke noen sak før det blir en sak i retten og forholdet har ikke noe med bispedømmet å gjøre. Dette er en familiesak som egentlig ikke har så mye med meg å gjøre heller, sier biskop Ernst Baasland til Dagbladet.

Biskopen selv skal bare ha garantert for ett av de forholdene begjæringen bygger på.

- Dette er forhold som er fryktelig vanskelig for enkeltpersoner i vår familie. For min egen del ser jeg ikke så mørkt på det, for jeg vet hva min rolle i dette er, sier biskopen.

Han er for tida sykmeldt på grunn av saken.

Vil slå biskopen i Stavanger konkurs

Sunket i jorda

Biskopens kone skal, etter det Dagbladet kjenner til, i lengre tid ha vært aktiv med å prøve å låne penger til en slektning. Slektningen er kommet opp i et økonomisk uføre og har hatt store problemer med å gjøre opp gjeld. Han er registrert med sju uoppgjorte betalingsanmerkninger. Disse kravene utgjør til sammen 2,3 millioner kroner.

Slektningen har tidligere gjort en viss suksess i næringslivet, men inntektene har variert. I 2005 hadde han en nettoinntekt på 2,2 millioner kroner.

En tidligere forretningsforbindelse beskriver ham slik:

- Han er en veldig kreativ og fin fyr, men har et forferdelig forhold til økonomistyring.

Det siste året har slektningen til biskopen vært som sunket i jorda for gamle venner og forretningsforbindelser. Han skal ha bosatt seg i utlandet, men skal nå ha byttet telefonnumre og sluttet å svare på e-post.

Det er uklart om kravet fra Finsnes bygger på et lån til denne slektningen.

- Jeg skjønner at du spør, men denne saken har jeg ingen kommentar til, sier Finsnes til Dagbladet.

UFØRE: Biskop Ernst Baasland i Stavanger og kona hans er begjært personlig konkurs. Foto: Scanpix
UFØRE: Biskop Ernst Baasland i Stavanger og kona hans er begjært personlig konkurs. Foto: Scanpix Vis mer

Skylder til flere

Kilder opplyser til Dagbladet at bispekona har vært en pådriver for å hjelpe slektningen ut av uføret. Venner og bekjente skal ha blitt forespurt om de kunne låne ut penger. Flere skal også ha sagt seg villige til å hjelpe til, men sliter nå med å få tilbake pengene.


Etter det Dagbladet kjenner til, er det flere enn Finsnes som vurderer å gå rettens vei for å få tilbake pengene sine. Kilder forteller Dagbladet om lån på opp til 300 000 kroner.

Vil slå biskopen i Stavanger konkurs