Vil slå hardere ned på flyktningers hjemreiser

Vil trekke tilbake oppholdstilatelse for flyktninger som reiser hjem på ferie.

KOM TIL ENGIHET: Regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre presenterte i kveld hva de har kommet til enighet om i den såkalte asylbarnsaken. En skjerping av prraksis rundt flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie er også del av avtalen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOM TIL ENGIHET: Regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre presenterte i kveld hva de har kommet til enighet om i den såkalte asylbarnsaken. En skjerping av prraksis rundt flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie er også del av avtalen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et siste punkt i den nye samarbeidsavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene er at det skal slås hardere ned på flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie.

«Justis- og beredskapsdepartementet lager en instruks om at det skal reises tilbakekallelsessak i saker der flyktninger har dratt på ferie/besøk til hjemlandet de har fått beskyttelse fra, i de sakene der dette er i strid med oppholdsvedtaket og dermed utlendingsloven. Slike hjemreiser kan utgjøre misbruk av asylinstituttet og indikere at det ikke forelå et reelt beskyttelsesbehov da oppholdstillatelsen ble gitt. Det er viktig at det reageres synlig på dette og at tillatelser blir vurdert tilbakekalt.», heter det i avtalen som ble presentert i Nydalen i kveld.I praksis vil dette bety at flyktninger som har fått opphold i Norge i opptil fem år forhindres i å reise tilbake til landet de flyktet fra.

Fem år er det nye kravet til botid før det gis permanent oppholdstillatelse i Norge.

Bekymring fra asylmottak Justisminister Anders Anundsen sier til Dagbladet at han ikke vet hvor stort problemet med flyktninger som reiser på ferie til landet de flyktet fra, er.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.