Vil slå hardere ned på flyktningers hjemreiser

Vil trekke tilbake oppholdstilatelse for flyktninger som reiser hjem på ferie.

KOM TIL ENGIHET: Regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre presenterte i kveld hva de har kommet til enighet om i den såkalte asylbarnsaken. En skjerping av prraksis rundt flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie er også del av avtalen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KOM TIL ENGIHET: Regjeringspartiene og støttepartiene KrF og Venstre presenterte i kveld hva de har kommet til enighet om i den såkalte asylbarnsaken. En skjerping av prraksis rundt flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie er også del av avtalen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Et siste punkt i den nye samarbeidsavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene er at det skal slås hardere ned på flyktninger som reiser til hjemlandet på ferie.

«Justis- og beredskapsdepartementet lager en instruks om at det skal reises tilbakekallelsessak i saker der flyktninger har dratt på ferie/besøk til hjemlandet de har fått beskyttelse fra, i de sakene der dette er i strid med oppholdsvedtaket og dermed utlendingsloven. Slike hjemreiser kan utgjøre misbruk av asylinstituttet og indikere at det ikke forelå et reelt beskyttelsesbehov da oppholdstillatelsen ble gitt. Det er viktig at det reageres synlig på dette og at tillatelser blir vurdert tilbakekalt.», heter det i avtalen som ble presentert i Nydalen i kveld.

I praksis vil dette bety at flyktninger som har fått opphold i Norge i opptil fem år forhindres i å reise tilbake til landet de flyktet fra.

Fem år er det nye kravet til botid før det gis permanent oppholdstillatelse i Norge.

Bekymring fra asylmottak Justisminister Anders Anundsen sier til Dagbladet at han ikke vet hvor stort problemet med flyktninger som reiser på ferie til landet de flyktet fra, er.

Klassekampen skrev i februar i fjor at asylmottaket i Bodø hadde sendt bekymringsbrev til regjeringen om at asylanter med beskyttelsesbehov drar på ferie til hjemlandet etter å ha fått innvilget opphold.

«Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?», skrev returrådgiver Beate Klette ved Bodø Mottakssenter i et bekymringsbrev til justisminister Anders Anundsen (Frp).

Regelverket for å trekke tilbake oppholdstillatelse og asylstatus var allerede på plass, men instruksen går nå på at det skal reises tilbakekallelsessak i alle slike saker.

UDI sa om saken den gang at de kjenner lite til omfanget av problemet, i og med at det ikke er utreisekontroll i Norge.

- Vi vet også at en del reiser til naboland og tar seg inn i hjemlandet derfra, men dette er ting vi ikke har mulighet til å kontrollere, sa assisterende direktør Tone Loger Tveter i UDIs asylavdeling den gang.

Dispensasjon Etter det Dagbladet forstår vil det gis dispensasjon for hjemreiseforbudet om man har sykdom eller dødsfall i nær familiei hjemlandet. Partileder i Frp, Siv Jensen, mener ikke dette blir vanskelig å ettergå.

- Dette er lett å ettergå. Her får vi til en innstramming for alle som omgår regelverket og skaper inntrykk av et beskyttelsesbehov som ikke er reelt, sier Jensen til Dagbladet.

Heller ikke hun har noen formening om problemets omfang.

- Men det blir i alle fall mindre når vi får på plass denne instruksen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer