Vil slå sammen Nesodden og Nittedal med Oslo

Nye storkommuneforslag i dag.

TVANGSEKTESKAP ? Nesoddbåten er navlestrengen mellom Nesodden og Oslo - her til kai ved Aker brygge i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
TVANGSEKTESKAP ? Nesoddbåten er navlestrengen mellom Nesodden og Oslo - her til kai ved Aker brygge i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nittedal og Nesodden bør bli del av Oslo kommune. Det er anbefalingen fra fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i Akershus, ifølge Romerikes Blad.

Fylkesmannen vil også anbefale storkommuner på Nedre Romerike og Øvre Romerike som henholdsvis vil ha 135 000 og 55 000 innbyggere, melder avisa.

Anbefalingen blir lagt fram på en pressekonferanse klokka 12 i dag.

Konkret foreslås det at Lørenskog, Skedsmo, Rælingen, Fet og Sørum slås sammen til en ny storkommune på Nedre Romerike med 135 000 innbyggere, mens Ullensaker, Nannestad, Gjerdrum og Hurdal samles på Øvre Romerike til en ny kommune med til sammen 55.000 innbyggere.

I tillegg vil Fylkesmannen at Aurskog-Høland slås sammen med lille Rømskog i Østfold og at Nes og Eidsvoll fortsetter som egne kommuner, ifølge Romerikes Blad.

Ny Drammen storkommune

Fylkesmann Helen Bjørnøy i Buskerud vil slå Svelvik, Øvre Eiker, Nedre Eiker og Lier sammen med Drammen i en ny storkommune.

Tre av kommunene har sagt nei til sammenslåing.

Lier og begge Eiker-kommunene har fattet vedtak i sine kommunestyrer om at de helst vil fortsette som selvstendige kommuner, mens Svelvik i Vestfold og Drammen har gjort vedtak om å slå seg sammen.

Også Ringerike, Hole og Jevnaker bør også slås sammen, ifølge Fylkesmannen. Av disse har kun Ringerike gått inn for sammenslåing.

Hurum og Røyken til Asker

At Bjørnøy går inn for et nytt Stor-Drammen nå, har sammenheng med at Hurum og Røyken anbefales å bli slått sammen med Asker i Akershus, slik kommunene selv har truffet vedtak om.

- Det etableres sterkere kommuner rundt Drammensregionen både i øst og i sør. Fylkesmannen mener derfor at det er helt nødvendig å skape en sterkere kommune rundt Drammen, heter det i vurderingen som ble offentliggjort onsdag.

Fylkesmannen anbefaler videre at sammenslåingsprosessene i Numedal, Hallingdal og Midtfylket (Modum, Sigdal og Krødsherad) utsettes med sikte på fullføring seinere enn regjeringens reform legger opp til.

Også storkommune i Sogn og Fjordane

Fylkesmann Anne Karin Hamre i Sogn og Fjordane vil, etter det NRK erfarer, anbefale at Leikanger kommune tvinges til å slå seg sammen med Balestrand og Sogndal.

Torsdag skal Fylkesmannen komme med sin anbefaling til ny kommunestruktur i fylket, og det kan altså bety at folkeviljen i Leikanger blir overkjørt, melder NRK.

61 prosent av innbyggerne i Leikanger stemte mot å gå med i en storkommune, og kommunestyret har vedtatt at de ville fortsette på egen hånd .

(NTB).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer