Vil slå tilbake

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Clintons rakettangrep har ikke skremt hovedmålet for aksjonen, Osama bin Laden. Nå truer han med aksjoner mot amerikanske mål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En talsmann for bin Laden ringte fredag redaktøren for den arabiskspråklige London-avisa al-Quds al-Arabi. - Slaget er ennå ikke begynt. Svaret vil komme i form av handling, ikke ord, heter det i advarselen fra bin Ladens talsmann som trolig ringte fra Afghanistan. London-avisa har tidligere vært talerør for bin Laden, melder nyhetsbyrået Reuter.

Bevis

- Hadde vi ikke gått til angrep, ville vi blitt utsatt for nye terrorangrep i nær framtid, sa sikkerhetsrådgiver Sandy Berger i Det hvite hus i går. Sikkerhetsrådgiver Berger sier at USA har «fysiske bevis» for at den farmasøytiske fabrikken i utkanten av Khartoum i Sudan produserte kjemiske komponenter som kan brukes til framstilling av den dødelige nervegassen VX. Fabrikken ble fullstendig ødelagt, men det blir nå stilt spørsmål om grunnlaget for bombingen av en av Afrikas største farmasøytiske produsenter. Sudanesiske myndigheter hevder bedriften var en sivil produsent av livsviktige medisiner til mennesker og dyr. Ifølge NTB er ikke Sudan engang på Pentagons egen liste over spreding av kjemiske, kjernefysiske og biologiske våpen. Anerkjente vestlige forskningsinstitutter har heller ikke konkludert med at Sudan er i ferd med å anskaffe seg slike masseødeleggelsesvåpen.

26 drepte

Opplysningene om skadeomfanget etter de amerikanske rakettangrepene var i går kveld uklare. Ifølge Taliban-militsen og pakistanske myndigheter ble 26 personer drept og 30 skadd under bombingen av Osama bin Ladens leirer i Afghanistan. Men både terroristlederen bin Laden og hans nærmeste medarbeidere skal være i god behold.

Demonstrasjoner

Rakettangrepene har utløst voldsomme antiamerikanske demonstrasjoner i Pakistan og en rekke muslimske land. Flere mennesker skal ifølge sudanesiske myndigheter ha blitt drept og skadd under bombingen av fabrikken i Karthoum. Et sykehus i byen forteller om ti skadde, deriblant fire alvorlig. Guvernøren i Karthoum sa i går at 300 fortsatt var savnet. - Det er døde og sårede blant arbeiderne som var på kveldsskiftet da rakettene falt. Hva som har skjedd med de 300 andre er et mysterium, sier guvernør Al Majzoub Khalifa.

Tidspunktet

Dårlig vær gjorde det vanskelig for amerikansk etterretning å vurdere hvor effektivt de amerikanske krysserrakettene hadde ødelagt leirene til Osama bin Laden i Afghanistan. - Den foreløpige konklusjonen er at vi har forårsaket moderate til omfattende ødeleggelser i disse leirene, sier sikkerhetsrådgiver Berger.

Berger sa at han ikke visste hvor bin Laden selv oppholder seg. - Vi rettet angrepet mot bin Ladens operasjonelle hovedkvarter, sa han. Berger forsikret at president Clinton verken hadde fått spørsmål om, eller blitt kritisert for, tidspunktet for angrepet. - Aksjonen hadde bare ett kriterium, nemlig det som var i USAs nasjonale interesse, sa Berger, da han ble spurt om å kommentere at nær førti prosent i meningsmålinger tror at angrepene ble satt i verk for å avlede oppmerksomhet fra Monica-skandalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer