Vil slakte Amazonas

Om 20 år kan den veldige regnskogen i Amazonas være nesten halvert. Brasils regjering vil investere 350 milliarder kroner i veier og gigantprosjekter og ignorerer proteststormen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prosjektene vil legge den verdifulle regnskogen åpen for dens fiender.

- Planen er den største trusselen mot Amazonas noensinne, sier Lars Løvold i Regnskogsfondet.

Regjeringen i Brasil står steilt mot en global proteststorm mot et prosjekt som forskerne mener kan halvere den unike regnskogen i Amazonas. Skogen utgjør 40 prosent av verdens regnskog og dekker i dag et område på størrelse med hele Europa. Allerede nå blir 20000 kvadratkilometer avskoget hvert eneste år. Det tilsvarer litt under et område på størrelse med Nord-Trøndelag.

Nå frykter forskere og miljøvernere at takten i raseringen vil økes betraktelig. Under programmet «Fremad Brasil» satser regjeringen på en massiv utbygging av veier, jernbane, rørledninger og vannkraft i hittil uberørte skogsområder.

- Planen minner om de gigantiske utviklingsprosjektene som militærdiktaturet i Brasil lanserte og som skapte Brasils store utenlandsgjeld, sier Lars Løvold i Regnskogsfondet.

Åpner skogen

Forskere har i det anerkjente tidsskriftet Science beregnet effekten av utviklingsprogrammet og kommet til at mellom 28 og 42 prosent av den eksisterende regnskogen vil forvinne dersom «Fremad Brasil» gjennomføres. Forskerne viser til at bygging av veier inn i uberørt skog er blant de mest skadelige tiltakene fordi veiene åpner skogen for selskaper og privatpersoner på jakt etter tømmer, mineraler, jordbruksland og andre ressurser.

- Etter planen skal det bygges veier tvers gjennom regnskogen til nabolandene Peru, Venezuela og Surinam. Dette legger store skogsområder åpent for rasering, sier Løvold.

Utviklingsprosjekt

Målet for planen «Fremad Brasil» er å øke utnyttelsen av ressursene i Amazonas.

- Vi kan selvsagt ikke kreve at ressursene i Amazonas ikke skal utnyttes, men erfaringen med denne type prosjekter er at de bare skaper kortsiktig rikdom for noen få. Det er en åpning for plyndring av ressurser som bare tjener de sterke interessene, sier Løvold.

Regnskogsfondet, brasiliansk miljøbevegelse og forskerne bak artikkelen i Science mener «Fremad Brasil» ikke vil gi grunnlag for langsiktig utvikling.

Satt til side

Det pågår nå en intens debatt i Brasil om utviklingsplanen, og det er fortsatt mulighet for at den blir endret noe, selv om noen av pengene allerede er bevilget.

Det brasilianske miljøverndepartementet er kritisk til sider av planen, men har i liten grad blitt trukket inn i planleggingsprosessen, skriver Science.

<B>RASERES:</B> Regnskogen i Brasil.