- Vil slåss for å bli trodd

STJØRDAL (Dagbladet): Idrettsjentene som har rettet alvorlige beskyldninger mot trener Kjell Arve Husby gir ikke opp, selv om politiet har henlagt saken. I går kveld sto de alle fram for å vise at de fortsetter kampen for å bli trodd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STÅR SAMMEN: -Vi står fortsatt sammen for å bli trodd, sier jentene som har rettet beskyldninger mot Kjell Arve Husby.

Høyt oppe i sjuende etasje på Rica Hell Hotel i Stjørdal møttes de sju kvinnelige friidrettsutøverne klokka 19.30 i går kveld. Sammen med advokat Edmund Asbøll og representanter for Oppdal Friidrettsklubb ville de møte pressen.

Der var Trine Pilskog (25) som anmeldte Kjell Arve Husby for utuktig adferd og voldtektsforsøk. Hun ble Norgesmester på 1500 meter og sølvvinner på 800 meter i fjor, og hun har lærer- og medieutdanning fra USA.

Der var Lisa Hårstad (18) som anmeldte Husby for utuktig adferd. Hun er til daglig skoleelev på Oppdal.
Og der var fem andre kvinner som skrev under på brevet med de alvorlige beskyldningene mot treneren:

  • 27 år gamle Linda Aaram, som er blant de fem-seks beste juniorene i Norge. Hun løper distansene 800m, 1500m og 3000m, og jobber ellers som trainee ved Hydro Aluminium på Sunndalsøra.
  • 24 år gamle Karete Nesset som var i Norgestoppen i 16-17-års alderen, men som seinere har vært mye skadet. Hun er student.
  • 32 år gamle Elisabeth Kvalsvik som er mellomdistanseløper og trebarnsmor.
  • 25 år gamle Elin Randli som til daglig jobber som bioingeniør.
  • 25 år gamle Claire Phythian som er fra England og har studert i USA. Hun er engelsk juniormester i 7-kamp.


Brevet
Om brevet friidrettsjentene sendte til Oppdal Friidrettsklubb med alvorlige beskyldninger mot Kjell Arve Husby, sa de i går kveld følgende:
- Vi står fortsatt på hvert eneste ord. Det var snakk om så alvorlige beskyldninger at vi ikke kunne melde oss ut av klubben uten å si hvorfor. Vi turte ikke la det fortsette, sa de sju kvinnene.

De står fram i media fordi de ønsker å skape en bedre balanse i en mediedekning de mener har vært for ensidig.

- Idrettsjentene har et sterkt ønske om også å gi offeret et ansikt, sier deres advokat Edmund Asbøll.

Meldingen om politiets henleggelse av anmeldelsene mot Husby, ble av de kvinnelige friidrettsutøverne tatt i mot med stor skuffelse.

Skuffet

- Jeg er skuffet over at vi kanskje ikke blir trodd, og at det skal være så vanskelig å nå fram med noe vi mener er urettferdig. Hadde dere bare visst alle bitene...Vi vet jo..., sier Trine Pilskog.

- Det er kanskje det verste: Det at vi vet, føyer Lisa Hårstad (18) til. Hun fikk vite om henleggelsen på skolen i Oppdal i går.

- Jeg er innmari skuffet. Det har egentlig ikke gått helt opp for meg ennå, men det var tøft å høre at vi ikke blir trodd, sier 18-åringen.

De to som har anmeldt Husby, får full støtte fra de andre idrettsjentene.
- Det er ikke bare de to som har opplevd problematiske ting i forhold til treneren. Det har vi andre også, sier Elin Randli.

- Vi tror på Trine og Lisa. Det er skremmende å se hvordan en slik sak virker på to personer. Dette har vært en stor belastning for dem, sier Linda Aaram.


Betydning

Alle håper det kan ha betydning for andre kvinnelige idrettsutøvere at de nå står fram: At det kan gi flere styrke til å si i fra hvis de mener seg utsatt for overgrep.

- Jeg spør meg selv hele tiden om hvorfor det er så vanskelig å bli trodd, men vi har merket at vi har å gjøre med en person som har makt. Det at han også har en kjendisstatus, gjør det vanskelig å bli trodd, sier Trine Pilskog.

Idrettsjentene har bestemt seg for å slåss videre. Politiets henleggelse av anmeldelsene mot Husby, blir nå anket inn for statsadvokaten. Hvis de ikke når frem på den måten, vil de også vurdere å reise sivilt søksmål mot treneren.

De kvinnelige utøverne har også lyst til å fortsette med friidrett.

- Jeg har fått merke på kroppen hvor stor påkjenning denne saken har vært, hvor lite energi jeg har til å tenke på noe annet. Men jeg håper at jeg kan komme igjen på friidrettsbanen. Det er noe jeg veldig, veldig sterkt vil, sier Trine Pilskog.
- Det er derfor jeg går igjennom alt dette, fordi det er friidrett jeg har lyst til å holde på med. Ellers ville det vært enkelt å bare legg opp og ikke si et ord, legger hun til.