Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil slåss for taxfree-kvota

EUs tre største land nekter å gi opp kampen for å beholde salget av tollfrie varer også etter 1. juli i år. De slakter EU-kommisjonens avgjørelse onsdag om å stå fast på den tidligere beslutningen om at taxfreesalget skal bort fra sommeren av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannia, Frankrike og Tyskland har siden EU-toppmøtet i Wien før jul stått hardt på kravet om at avskaffelsen av taxfreesalget på ferjer og flyplasser i EU må utsettes. EUs ledere vedtok i 1991 at salget skulle bort, som en konsekvens av etableringen av det indre markedet.

Arbeidplasser

EU-kommisjonen ble på Wien-møtet bedt om å vurdere saken på nytt, spesielt med hensyn til faren for tap av arbeidsplasser når taxfreesalget opphører.

Tysklands statsminister Gerhard Schröder har gjort det klart at han kommer til å forfølge saken, og at han vil ta den opp igjen på det ekstraordinære toppmøtet i Berlin i mars.

Schröder og statsminstrene fra Frankrike og Storbritannia vil ikke gi seg før det ligger et forslag på bordet fra kommisjonen om fortsatt tollfritt salg. Schröder beskriver EU-kommisjonens vedtak onsdag som grunnløst og uforståelig.

Veto

- EU-kommisjonens beslutning er ikke tilfredsstillende, sa Frankrikes statsminister Lionel Jospin i en kommentar. Han mener at kommisjonen har gått utover sine fullmakter og oversett EU-ledernes anmodning fra Wien-toppmøtet.

Rent formelt må det foreligge et forslag fra EU-kommisjonen før ministerrådet kan fatte et vedtak om å utsette avskaffelsen av taxfreesalget. Men nå kommer de store EU-landene til å ta saken opp på ny.

Danmark har gjort det klart at landet vil legge ned veto mot å oppheve eller utvanne vedtaket fra 1991.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media