Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil slette 50 mrd. i kommunegjeld

Tidligere sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) vil slette kommunenes gjeld på 40- 50 milliarder kroner. - Når et flertall på Stortinget med et pennestrøk kunne slette Gardermobanens gjeld på 7 milliarder, bør det også være mulig å slette kommunenes gjeld, sier Kleppa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kleppa, som nå er medlem i Stortingets kommunalkomité, vil foreslå dette i komiteens innstilling til regjeringens framlagte kommuneøkonomi-proposisjon.

Innstillingen skal avgis neste fredag og vedtas i Stortinget før sommerferien og vil angi hvor mye penger kommunene får å rutte med neste år.

Vil be om plan

- Vi vil be regjeringen om å fremme en plan for gjeldsslette for kommunene i forslaget til neste års statsbudsjett. Mange kommuner sliter med store underskudd og stor gjeld og er nødt til å kutte i sine tilbud. En sletting av gjelda vil gi mange kommuner det handlingsrommet de trenger for å kunne møte den vanskelige situasjonen, sier Kleppa. Det vil gi kommunene økte muligheter til å gi bedre undervisning og støtte til fritids- og ungdomsaktiviteter, mener hun.

Stor gjeld

Ifølge Kommunenes Sentralforbund har norske kommuner og fylkeskommuner en bruttogjeld på i overkant av 100 milliarder kroner.

Dette tallet gir imidlertid ikke et riktig uttrykk for kommunenes reelle gjeldsbelastning, siden mange kommuner i tillegg også har store fordringer. Nettogjelda anslås til 40- 50 milliarder kroner. Det er denne gjelda Kleppa ønsker å slå en strek over. En del av gjelda som er knyttet til kommunenes gjennomføring av de store reformene, har staten allerede påtatt seg å dekke over 20 til 30 år. Men mange kommuner har også måttet ta opp lån for å få sine driftsbudsjetter i balanse.

- Dette må gjøres gradvis. En plan for gjeldssletting krever god oversikt over situasjonen slik at vi kan finne grep som virker rettferdig og slik at hensikten blir oppnådd, sier Kleppa.

- Spennende

De siste tallene fra Kommunaldepartementet viser at underskuddet i kommunene i 1999 er på 11 milliarder kroner. I mai i fjor anslo Kommunaldepartementet underskuddet til bare 3,6 milliarder kroner og så seint som i forslaget til statsbudsjett for år 2000, ble underskuddet beregnet til 4 milliarder.

- At underskuddene er så store, har kommet som en overraskelse på alle, selv på dem som har fulgt kommunesektoren på nært hold, sier Kleppa.

Leder i Kommunenes Sentralforbund, Halvdan Skard, hilser Kleppas forslag velkommen.

- Det er et spennende og interessant forslag og vil være en stor lettelse for kommuner som har det vanskelig, sier Skard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling