Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
BEDRE RUSTET: Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier Sverige vil klare seg bedre enn Norge under en eventuell ny smittebølge til høsten. Video: Expressen Vis mer

Coronaviruset:

- Vil slippe billigere enn Norge

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell sier Sverige vil klare seg bedre enn Norge under en eventuell ny smittebølge til høsten. FHI er ikke enig.

- Jeg vil ikke anvende ordet bedre rustet, men vi kommer til å slippe billigere unna, sier Tegnell på tirsdagens pressekonferanse ifølge Expressen.

Dette er ikke Folkehelseinstituttet i Norge enig i.

Uttalelsen til Tegnell kommer i forbindelse med Folkhälsomyndighetens undersøkelser av immunitet hos personer som har hatt coronaviruset.

- Ingen syke to ganger

Ifølge Tegnell er det Folkhälsomyndighetens vurdering at personer som ikke utvikler antistoffer mot viruset, likevel vil være immune i minst seks måneder.

- Vi ser ingen som blir syke med covid-19 to ganger. Derfor er det vår vurdering at selv om man ikke får antistoffer, så er man immun om man har hatt diagnosen - sikkert i minst seks måneder, sier Tegnell.

Folkhälsomyndighetens vurdering er derfor at alle som har hatt coronaviruset er immune.

Overlege ved Folkehelseinstituttet Are S. Berg sier til Dagbladet at det er for tidlig å si noe sikkert om dette.

- Økt kunnskap om immunitet etter gjennomgått covid-19 er viktig, og det er for tidlig å si noe sikkert om hvordan befolkningens immunitet eller mangel på dette vil virke inn på det videre forløpet av dette utbruddet. Planen i Norge er å unngå en ny bølge av smitte gjennom utstrakt testing, smitteoppsporing, karantene og isolering av smittede, slik at de som blir smittet ikke rekker å smitte mange andre. Sluttresultatet når landenes tiltak skal evalueres vil også avhenge av utviklingen av, og tilgangen til, en effektiv vaksine, sier han.

14 NYE DØDSFALL: Johan Carlson sier under dagens pressekonferanse i Sverige at smittetallene er synkende i landet, likevel oppfordrer han til å holde avstand. VIDEO: NTB TT1 Vis mer

Flere immune enn i Norge

Tegnell sier at alle land vil være bedre rustet for å møte en ny smittebølge til høsten, men trekker fram at Sverige vil få det enklere enn Norge i en slik situasjon.

- Det er også betydelig flere personer i Sverige som er immune enn det er i Norge. Vi ligger på nivåer som har stor betydning, sier han.

Sverige og Norges forskjellige strategier i møte med coronaviruset har ført til diskusjoner flere ganger.

Ordkrig flere ganger

I mai gikk blant andre FHI-fagdirektør Frode Forland ut mot Tegnell og den tidligere svenske statsepidemiologen Johan Giesecke.

Forlands budskap den gangen var at de to hadde uttalt seg vel skråsikkert om situasjonen.

UT MOT SVERIGE: FHIs Frode Forland har tidligere sagt at han mener Sverige har vært vel skråsikre på sin håndtering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
UT MOT SVERIGE: FHIs Frode Forland har tidligere sagt at han mener Sverige har vært vel skråsikre på sin håndtering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Spesielt reagerte han på Gieseckes uttalelse om at alle land bortsett fra Sverige håndterer pandemien feil.

- Det kan ikke han vite. Han burde være mer ydmyk. Det finnes veldig mye som vi ikke vet om dette viruset, sa Forland til SvD.

Han sa samtidig at en kritisk debatt har vært fraværende i Sverige.

- Jeg har blitt intervjuet av flere svenske medier, og alle stiller spørsmål om ting som støtter Sveriges strategi. Det føles som om man vil støtte sin egen regjering og strategi. Men Sverige går jo mot hele verden.

- Burde gjort som Norge

Giesecke gikk seinere ut og beklaget om han hadde blitt oppfattet som arrogant, men sto på sitt og mente Sverige hadde valgt den beste vei.

- Jeg har vært litt slem mot Norge, og uttrykte meg kanskje litt skråsikkert. Men jeg liker virkelig Norge. Det er et favorittland, sa han blant annet.

- Det blir spennende å se hvem som har rett om et år, sa han til Dagbladet i mars.

En annen Tegnell-forgjenger, Annika Linde, har imidlertid ikke vært like skråsikker på Sveriges valg av strategi.

Hun mener Sverige burde gjort som Norge, og de fleste andre land, og stengt ned samfunnet.

Dødstallene går ned

I Sverige ble det tirsdag rapportert om sju nye coronadødsfall siste døgn. Totalt er dødstallene nå oppe i 5646.

Tegnell sier det smittetallene i Sverige fortsetter å gå nedover.

- Også dødstallene går nedover. Vi er nede på rundt ti dødsfall per dag i gjennomsnitt nå, forteller han.

Så langt har 78 166 personer fått påvist smitte i Sverige. Det er en økning på 118 personer det siste døgnet.

Sverige har fremdeles 56 koronadødsfall per 100 000 innbyggere, mens Norge har fem, Finland seks og Danmark har elleve.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!