Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil slippe fanger fri for å ære sine forfedre

Kim Jong-un har mange å velge mellom, ifølge tall fra Amnesty.

AMNESTI: Kim Jong-un til hest i den seneste propagandadokumentaren om landets nye leder. Nå skal fanger slippes løs for å feire hans far og farfar. Foto: AP/SCANPIX
AMNESTI: Kim Jong-un til hest i den seneste propagandadokumentaren om landets nye leder. Nå skal fanger slippes løs for å feire hans far og farfar. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea varsler at de vil gi amnesti til fanger for å markere bursdagene til sine to avdøde ledere, Kim Jong-Il og hans far Kim Il-sung.

Amnestiet starter 1. februar, og settes i forbindelse med at det i år er 70 år siden nylig avdøde Kim Jong-Il ble født, melder BBC.

Det er det nord-koreanske statlige nyhetsbyrået KCNA som melder om fangeamnestiet. Men så langt er det ikke kommet noen informasjon om hvor mange fanger det vil være snakk om å slippe fri. Kim Jong-un, som overtok makten i det svært lukkede diktaturet da faren døde 17. desember, har imidlertid trolig mange å velge mellom.

Enorme fangeleire Ifølge Amnesty holdes opptil 200 000 mennesker fanget under særdeles dårlige forhold i politiske fangeleire rundt om i landet.

I fjor rapporterte Amnesty at de tror regimet utvider fangeleirene i landet, utfra satellittbilder som viser at disse leirene har vokst betraktelig i omfang.

Vitnemål fra tidligere fanger beskriver en tilværelse med tortur, sult og tvangsarbeid i disse leirene.

- Amnestiet skjer i kraft av den noble, rettskafne, og omsorgsfulle politikken til president Kin Il-sung og leder Kim Jong-il, melder KCNA.

Toppmøte i Beijing Samtidig har Kina denne uken invitert Sør-Koreas president Lee Myung-bak til et tre dagers besøk i Beijing, der hovedtemaet er de to landenes felles bekymring over situasjonen hos naboen Nord-Korea. Mens Kina er Nord-Koreas eneste allierte, er Sør-Korea en av Kinas nærmeste og største handelspartnere, selv om det nære forholdet til USA utfordrer Kinas dominans i regionen.

Begge nabolandene er svært opptatt av at Nord-Korea ikke ytteligere destabiliseres eller kollapser etter Kim Jong-ils død, og håpet er at at lederskiftet vil gjøre det mulig å gjenoppta de sokalte sekspartssamtalene mellom Kina, USA, Sør-Korea, Nord-Korea, Japan og Russland, der målet er å få det nord-koreanske regimet å gi opp sitt kjernefysiske våpenprogram.

Samtalene har stått i stampe siden 2009.

- Seierens år I mens gjør Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå det klart at landet er sterkere enn noen sinne. Etter Kim Jong-ils død er finjusteres propagandamaskineriet for å bygge opp den inntil nylig ukjente og uerfarne sønnen Kim Jong-un som landets nye store leder.

I en felles nyttårsleder i de ledende (og alle statskontrollerte) avisene i Nord-Korea, står det at 2011 ebbet ut i bitre tårer av blod.

«At vi alt for plutselig og uventet mistet vår store leder Kim Jong-il i fjor er det største tapet vår nasjon har lidd i sin 5000 år lange historie, og den bitreste sorg vårt parti og vårt folk har opplevd», fastslår avisene.

«Hyll dette året 2012 som den stolte seierens år, et år der velstandens æra utfolder seg, tro læren til vår store general Kim Jong-il», oppforder avisene.

BEKYMRET: Sør-Koreas resident Lee Myung-Bak gjester Beijing og Kinas president Hu Jintao. Temaet er deres felles bekymring over situasjonen i nabolandet Nord-Korea. Foto: AFP  / Ed Jones /Scanpix
BEKYMRET: Sør-Koreas resident Lee Myung-Bak gjester Beijing og Kinas president Hu Jintao. Temaet er deres felles bekymring over situasjonen i nabolandet Nord-Korea. Foto: AFP / Ed Jones /Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!