Vil slippe ut CO2 fra Mongstad

Testanlegget blir for dyrt. Avtalen med Statoil brytes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det blir for dyrt å deponere CO2 som fanges ved testanlegget på Mongstad. Avtalen som ble inngått for drøyt et år siden må derfor skrinlegges allerede nå, og klimagassen som fanges vil bli sluppet ut.

Det opplyser Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) til Aftenposten.

- Jeg skulle veldig gjerne sett at dette ble annerledes, men vi er svært opptatt av at prosjektet skal bli vellykket. Derfor velger vi å bruke den tiden som trengs, sier Haga.

Viktig betingelse for SV

Avtalen som regjeringen og Statoil inngikk i oktober i fjor, og som nå involverer Mongstad-partnerne StatoilHydro, Dong Energy, Shell og Vattenfall, innebar at byggingen av testanlegget skulle skje samtidig med byggingen av selve kraftverket.

Både gasskraftverket og testanlegget skulle etter planen stå ferdig i 2010. Fullskala CO2-rensing skal først være i drift fra 2014.

Testanlegget var en av betingelsene for at regjeringspartiet SV kunne godta at det ikke blir rensing før fire år etter at gasskraftverket på Mongstad er ferdigstilt.

SVs ja til gasskraftverket var omstridt og skapte
«Tårer, sinne og skuffelse» internt i partiet og i miljøbevegelsen.

Les også: - SV bør trekke seg.

AVTALEN SKRINLAGT: Her på Mongstad skulle testanlegget og gasskraftverket stå ferdig i 2010. Det blir det ikke noe av. Foto: Statoil Mongstad/SCANPIX
AVTALEN SKRINLAGT: Her på Mongstad skulle testanlegget og gasskraftverket stå ferdig i 2010. Det blir det ikke noe av. Foto: Statoil Mongstad/SCANPIX Vis mer

I avtalen, og i Miljøverndepartementets utslippstillatelse for det kommende gasskraftverket, heter det at et testanlegg som skal fange 100.000 tonn CO2 i året, skal være i drift samtidig som gasskraftverket/kraftvarmeverket starter opp i 2010.

Nå viser det seg at testanlegget ikke vil være ferdig før i 2011. Utredningen av pilotanlegget har tatt lengre tid og har vært mer komplisert enn tidligere antatt, skriver Aftenposten.

- Utslippene fra testanlegget skal kompenseres ved at staten kjøper kvoter for utslippene fram til hele Mongstad-rensingen er på plass, sier statsråd Haga.

Haga sier også at andre deponeringsmuligheter av CO2-avfallet har vært vurdert, men at alternativene er blitt for kostbare.

- Uholdbart

Frederic Hauge i Bellona reagerer sterkt på at planene utsettes og sier det er uholdbart. Da avtalen ble inngått i fjor ga Bellona sin støtte til regjeringen, og ba resten av miljøbevegelsen om å slutte å sutre.

- For Bellona var formuleringen i avtalen om at CO2 fra testanlegget skulle deponeres, helt avgjørende for at vi ga vår støtte til avtalen. Deponering fra testanlegget vil nemlig gjøre det nødvendig å ta de tunge investeringene på infrastruktur nå med en gang.

- Om for eksempel Fremskrittspartiet kommer til makten etter neste valg, vil det være langt lettere for dem å droppe fullskala CO2-fangst, enn det vil være om infrastrukturen med rørledninger og det hele er på plass fra starten, sier Hauge til Aftenposten.

Vil slippe ut CO2 fra Mongstad
TÅRER OG SKUFFELSE:</B> Ingeborg Gjærum (t.h.) gråt for miljøet og avtalen da daværende miljøvernminister Helen Bjørnøy møtte demonstrantene.