Vil slippe ut fanger - og «merke» dem

Britiske fengsel er overfylte og regjeringen ønsker å slippe ut fangene tidligere, mot at de bærer et elektronisk armbånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også norske fengsler er fylt til randen, men debatten om elektronisk overvåking i Norge har stort sett dreid seg om «menn som slår» og pedofile. Det har vært luftet at konemishandlere og pedofile som forbryter seg om og om igjen, skal merkes og følges.

Fange-eksplosjon

Innenriksminister David Blunkett forsvarte i dag sitt forslag om at fanger som soner dommer fra tre til 12 måneder, kan bli løslatt tidligere mot at de bærer en elektronisk brikke som er festet til kroppen, melder BBC.

Antall innsatte i Storbritannia har økt med 75 prosent siden midten av 90-tallet, og det britiske arbeiderpartiet sliter med å få plass til alle. De konservative sier derimot at «dette vil undergrave fundamentale rettsprinsipper».

Forslaget kommer samtidig som avisa The Guardian kommer med en sjokkmelding som forteller at den økende kriminaliteten øker oppslutningen til de konservative.

- Gode resultater

Dersom forslaget vedtas, kan fanger slippe ut opp til to måneder før tida.

Systemet har vært forsøkt i Storbritannia siden 1999, og Blunkett forteller om gode resultater.

- Kun to prosent av de som bar elektroniske brikker begikk nye forbrytelser, mens 56 prosent av de som ble sluppet ut uten forbrøt seg på nytt, sier han.

Kriminelle som har volds- og sexkriminalitet på rullebladet vil ikke bli vurdert til opplegget.

Norman Brennan sitter i en støttegruppe for ofre, og er kritisk.

- Menneskene som vil bli sluppet ut før tida, er de samme menneskene samfunnet må beskyttes mot, sier han til BBC.

OVERVÅKES: Synes du det er greit at fanger slippes ut tidligere mot at de overvåkes elektronisk? Si din mening i avstemingen.