Frykter vold og bråk i Sandvika

Vil snu ryggen til SIAN

Politiet frykter opptøyer og bråk, når SIAN demonstrerer i Bærum lørdag. For å unngå konfrontasjoner er det planlagt en motmarkering på andre sida av Sandvikselva.

OPPTØYER: Da SIAN fikk ha en markering i Bergen i august i fjor, ble det opptøyer og bråk. Bildet er fra Sian-markeringen på Festplassen i Bergen. Foto: Eivind Senneset / NTB Scanpix
OPPTØYER: Da SIAN fikk ha en markering i Bergen i august i fjor, ble det opptøyer og bråk. Bildet er fra Sian-markeringen på Festplassen i Bergen. Foto: Eivind Senneset / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SANDVIKA (Dagbladet): - Vi har laget en alternativ markering, for å forhindre opptøyer og bråk, forteller Irfan Mushtaq i Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

Bak markeringen mot SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) markeringen står flere forskjellige grupper i Bærum.

SIAN - Stopp islamiseringen av Norge

Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) er en gruppering som beskriver seg som anti-islamsk.

Foreningens formål er å motarbeide, stoppe og reversere det de mener er en pågående islamisering av Norge.

SIAN mener islam er en totalitær politisk ideologi, som er i strid med Norges grunnlov.

SIAN går imot bygging av nye moskéer i Norge, og vil forby bønnerop fra minareten – tårnene i moskéene.

SIAN mener at demokrati og frihet vil forsvinne dersom islam vokser seg store i Norge.

Det er uklart hvor mange medlemmer og sympatisører SIAN har.

Organiasjonen er en av de PST (Politiets Sikkerhetstjeneste) følger med på.

- Folk fra alle lag står bak markeringen. Lokale politiske partier, Ap, SV og Rødt, fagorganisasjoner, Bærum ungdomsråd, kirken og moskéene. Vårt ønske er å tilby de som vil vise sin avsky for holdningene SIAN står for, et aktivt alternativ, sier Irfan Mushtaq til Dagbladet.

Mushtaq har i mange år vært en av lederne i Al-Noor Islamic Centre. Moskeen i Bærum, som i august 2019 ble utsatt for terror, da Philip Manshaus angrep trossamfunnet med skytevåpen.

Ytringsfrihet

- Alle har rett til ytringsfrihet, samtidig er det viktig at vi får fram at SIAN ikke representerer majoriteten i samfunnet, sier Mushtaq.

- I hverdagen kan unge personer med en islamsk tro føle seg ensom, og oppleve at deres identitet blir angrepet, sier han.

- Uten at de føler at samfunnet står opp for dem, og tar ettertrykkelig avstand fra slike meninger og holdninger SIAN forsøker å spre, sier Mushtaq.

FRYKTER BRÅK: Irfan Mushtaq i Al Noor moskeen i Bærum, frykter bråk og opptøyer. - Vi har laget en alternativ motmarkering mot SIAN. Hvor vi fra andre sida av Sandvikselva kan vise SIAN ryggen, for å unngå uroligheter, sier Mushtaq. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRYKTER BRÅK: Irfan Mushtaq i Al Noor moskeen i Bærum, frykter bråk og opptøyer. - Vi har laget en alternativ motmarkering mot SIAN. Hvor vi fra andre sida av Sandvikselva kan vise SIAN ryggen, for å unngå uroligheter, sier Mushtaq. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han er tydelig på at alt må gjøres for å unngå konfrontasjon og bråk.

- Vi vet via sosiale medier at antirasister har blitt mobilisert. Samtidig er vi i en tid med corona, og mange unge kjeder seg, og er provosert av SIAN. Vår frykt er at SIAN får det som de vil, og at det blir opptøyer og bråk. Derfor inviterer vi alle til en markering på andre siden av elva i Sandvika. Der kan vi gi uttrykk og at avstand til holdningene til SIAN, sier Mushtaq.

Arrangørene av motmarkeringen har trykket opp rundt 2000 løpesedler, som skal spres til de som kommer til Sandvika sentrum lørdag.

Frykter konfrontasjoner

Fredag ettermiddag opplyste politiet at de var kjent med en masseutsendelse av en falsk SMS.

I pressemeldingen fra Oslo politidistrikt heter det:

«Forrige uke ble det masseutsendt en SMS som beskrev muslimer som voldelige, og hvor avsender så ut til å være SIAN. Etter mange tips valgte Oslo politidistrikt å igangsette etterforskning etter straffeloven § 185 om hatefulle ytringer. Etterforskningen til nå har vist at SMSene ikke kommer fra organisasjonen SIAN».

Politiet ønsker ikke å gi videre informasjon om saken, og om etterforskningen har avdekket hvem som står bak den falske SMSen.

Bråk

Mushtaq mener det er grunn til å frykte forsøk på å provosere fram bråk.

- Vi er kjent med at det har de tidligere gjort, sier Mushtaq.

- De forsøker å blande seg med motdemonstranter og provosere med stygge ord, hevder han.

De er også utstyrt med kameraer og filmer, alt for å skape konfrontasjoner, hevder Irfan Mushtaq.

Dagbladet får bekreftet at muslimske ungdommer som er tilknyttet moskéene kommer til å holde seg unna SIAN-demonstrasjonen. Mushtaq frykter likevel at andre ungdommer vil la seg provosere.

- SIAN forsøker å framstille muslimer som barbarer, noe mange unge opplever som et angrep på deres identitet, sier Irfan Mushtaq.

«Ikke bli provosert»

Han håper det alternative arrangementet – på andre siden av elva i Sandvika – kan være med og forhindre opptøyer i Sandvika.

- De som møter opp foran SIAN og deres demonstrasjon, løper deres ærend.

- Det er viktig å ikke møte opp, og heller ikke la seg provosere, og bli sett av dem, sier Irfan Mushtaq.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer