Terje Johansen savnet i Sverige:

Vil søke i gigantisk område

Letemannskaper vil saumfare et område av Østersjøen tilsvarende fem fotballbaner i jakt på savnede Terje Johansen. - Han er ikke glemt, forsikrer letemannskapene.

MYSTERIUM: Terje Johansen fra Nykirke i Horten har vært savnet i over 15 månreder. Foto: Privat.
MYSTERIUM: Terje Johansen fra Nykirke i Horten har vært savnet i over 15 månreder. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

- Han er ikke glemt, det garanterer jeg. Har vi flaks, så finner vi ham. Selv om det har gått lang tid. Så fort forholdene er gode nok, så setter vi i gang.

Det sier innsatsleder Klemens Andersson i leteorganisasjonen Missing People. Nesten 16 måneder har gått siden Terje Johansen (61) forlot hjemmet sitt i Vestfold. Målet var Arnøy i Troms, hvor han skulle overta et hus han hadde kjøpt.

Etter Horten-Moss-ferja over Oslofjorden, passerte Terje Johansens bil grenseovergangen i Ørje. Klokka 15.14 kom han til Grums i Värmland. Der starter den lange rekken av ubesvarte spørsmål.

I stedet for å fortsette på veien mot Nord-Norge, ble bilen registrert samme kveld og natt i Karlstad. Seinere dukket den opp forlatt på øya Muskö på den svenske østkysten. Selv var 61-åringen sporløst borte.

Nekter å gi seg

- Det har gått lang tid, sier Andersson.

Håpet om å finne den savnede nordmannen blir mindre for hver dag som går. Hundenes mulighet til å kjenne lukt minker. Det samme gjør sjansen for at undervannsroboten, som snart skal tas i bruk i forbindelse med søk i Østersjøen, skal lede dem til funn.

BILEN: Her sto Terje Johansens Isuzu fastkjørt og forlatt 1. desember i fjor. Foto: Efterlyst Viaplay/TV3.
BILEN: Her sto Terje Johansens Isuzu fastkjørt og forlatt 1. desember i fjor. Foto: Efterlyst Viaplay/TV3. Vis mer

Innsatslederen nekter imidlertid å gi seg før de har prøvd. Han har flere ganger deltatt i søk hvor det har blitt gjort funn på de mest utrolige steder.

- Vi har enkelte saker hvor vi ikke har klart å gjøre funn, og der mennesker forsvinner for godt. Men vi har også eksempler der vi har gjort funn etter lang tid. Blant annet deltok jeg i søk etter ei kvinne som var savnet. Hun dukket opp et par meter fra en gangsti. Mennesker og hunder hadde passerte stedet daglig i fire-fem måneder, uten å merke noe. Det kan være håpløst å se på grunn av vegetasjon eller terrenget, forteller Andersson.

FORSVUNNET: Norske Terje Johansen (61) forsvant sporløst i Sverige i begynnelsen av desember. Fremdeles er mysteriet uløst. Video: Viaplay Efterlyst Vis mer

- En stor utfordring

Hvorvidt savnede Johansen befinner seg i vannet eller på land, er innsatslederen forsiktig med å forutsi. Selv har han likevel mest tro på at dersom det blir gjort funn, så er det i Østersjøen. Hadde Johansen ligget på land, så mener Andersson at han ville vært funnet av turgåere eller hytteeiere i nærheten.

- Det er et lite område hvor mange mennesker ferdes. Noen ville funnet ham dersom han lå i nærheten av bilen, mener Andersson.

Derfor peiler Missing People nå innsatsen inn på vannmassene. Men Østersjøen er stor, og det er også området de ser for seg at de skal søke i.

- Jeg vil søke i et gigantisk område. 30 000 kvadratmeter er størrelsen på det jeg har tegnet inn på kartet. Det er en stor utfordring, men vi gir oss ikke før vi har prøvd, sier Andersson.

FORSVUNNET: 30. november 2021 startet Terje Johansen en biltur fra Horten til Troms. Ett døgn seinere ble bilen funnet forlatt på den militære øya Muskö sør for Stockholm. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer