Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil sone med «Danmarks farligste» - dette kan bli Peter Madsens fengselshverdag

I Herstedvester fengsel soner tolv personer livstidsdommer. Peter Madsen kan bli nummer 13.

DØMT: Onsdag ble Peter Madsen dømt for drapet på Kim Wall. Han anket dommen på stedet. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark / NTB Scanpix
DØMT: Onsdag ble Peter Madsen dømt for drapet på Kim Wall. Han anket dommen på stedet. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ble den danske oppfinneren Peter Madsen dømt til livstid i fengsel av København byrett for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. I tillegg ble han dømt for seksuell mishandling og likskjending.

Madsen, som bare har erkjent likskjendingen, valgte å anke dommen på stedet.

Om landsretten, tilsvarende lagmannsretten i Norge, tar den samme beslutningen, vil han sannsynligvis sone blant Danmarks farligste.

Herstedvester fengsel
Siden 12. august i fjor har Peter Madsen levd alene i en fengselscelle i Vestre fengsel. Han har hatt besøks- og brevkontroll, og har bare hatt møter med sin forsvarsadvokat, Betina Hald Engmark.

Tiden framover kommer han til å tilbringe i samme fengsel, i påvente av at Østre Landsrett skal ta opp saken. Dette vil sannsynligvis skje innen to til tre måneder.

Tar landsretten samme beslutning som København byrett, er det sannsynlig at Madsen vil sone i sikkerhetsfengselet Herstedvester i utkanten av København. Der soner noen av Danmarks farligste fanger, skriver Expressen.

TILFREDS: Statsadvokat Jakob Buch-Jepsen holdt en pressebrief etter domsavsigelsen for Peter Madsen, som le dømt til livstid i tingretten. Video: Ritzau via NTB/Scanpix Vis mer

Amagermannen
Amagermannen, som soner i fengselet, skal ha inspirert Peter Madsen til å plante falske spor i saken om Kim Walls død, antydet aktor Jakob Buch-Jepsen under rettssaken.

Marcel Lychau Hansen, bedre kjent som «Amagermannen», er en dansk sexforbryter, serievoldtektsmann og dobbeltdrapsmann, som var aktiv fra 1987 til 2010. Ifølge den danske avisa BT soner han i Herstedvester fengsel.

I 2011 ble han dømt til livstid for to drap og seks voldtekter. I danske medier ble han omtalt som den verste serieforbryteren i landet i nyere tid.

Amagermannen ble kjent skyldig i å ha drept en 73 år gammel kvinne i 1987 og en 40 år gammel kvinne i 1990. I tillegg ble han dømt for flere grove voldtekter, den siste i 2010.

I 2012 ble Amagermannen dømt for å ha forsøkt å plante falske spor. Han ville få politiet til å tro at det var en annen som hadde utført voldtektene han seinere ble dømt for. Fra fengselet prøvde han å få sønnen sin til å utføre voldtekt og plante sæd som DNA-bevis.

- Hvis du slår ned en eller annen og bruker mitt DNA, så slipper jeg ut fra fengsel. Det er helt sikkert, står det i et brev fra faren som skal være smuglet ut av fengselet.

Peter Lundin (46)
Den kanskje mest kjente av disse fangene er Peter Lundin, som er en av Danmarks mest beryktede mordere. Lundin ble i 2001 dømt til livstid for å ha drept og partert sin samboer og hennes to barn på 10 og 12 år.

I 1993 ble han også dømt til 20 års fengsel for drapet på sin mor, men straffen ble omgjort til 15 år. I 2007 ble Lundin overført til Østjyllands Statsfengsel, men ble flyttet tilbake til Herstedvester seinere.

I en dansk dokumentar fra 2017 forteller danske Mariann Poulsen hvorfor hun giftet seg med Peter Lundin. I 2008 ble ekteskapet inngått i Østjyllands Statsfengsel. Samtidig venter Marianns kjæreste gjennom ti år på henne hjemme, sammen med deres felles barn.

I begynnelsen følte Poulsen at hun var sammen med en person som elsket henne og forsto henne. Etter hvert ble Lundin mer og mer manipulerende, og et trekantdrama utspilte seg mellom Poulsen, samboeren og Lundin.

Jan Arno Beblein (58)
I 2004 fikk Jan Arno Beblein dansk lovs strengeste straff for seksuell krenkelse og drapet på ti år gamle Sonja Emborg, skrev avisa Berlingske samme året. Han ble sendt til Herstedvester for å sone dommen sin.

31. juli 2003 hadde Sonja fått beskjed av sin far om å holde seg hjemme for å slippe skorsteinsfeieren inn. Skorsteinsfeier Beblein drepte jenta i kjelleren. Deretter etterlot han liket i et skogområde nær en speiderhytte i nærheten av Mjels ved Aalborg.

Steen Viktor Christensen (53)
Etter et ran i Finland i 1997 støtte Steen Viktor Christensen på en politipatrulje, og trodde de ville pågripe ham. Han trakk fram våpenet sitt og kommanderte de to politimennene til å legge seg på bakken. Christensen skjøt dem i bakhodet og ryggen fra kloss hold.

I 1998 ble han dømt til fengsel på livstid.

DØMT TIL LIVSSTID: Foto av Steen Viktor Christensen som som ble offentliggjort av finsk politi i 1997. Foto: SCAN-FOTO/LEHTIKUVA/NTB Scanpix
DØMT TIL LIVSSTID: Foto av Steen Viktor Christensen som som ble offentliggjort av finsk politi i 1997. Foto: SCAN-FOTO/LEHTIKUVA/NTB Scanpix Vis mer

Retten fant at Christensen ikke var sinnsforvirret da han begikk forbrytelsene han ble dømt for - to drap, grovt ran og brudd på våpenloven. Dansken hadde mulighet til å slippe livstidsstraff da retten bestemte at han skulle gjennom en psykiatrisk undersøkelse. Christensen nektet imidlertid å samarbeide med legene, skrev NTB i 1997.

I Danmark var han kjent under kallenavnet «Batman-raneren». Han hadde bak seg lengre fengselsstraffer for bankran og voldtekter.

Ifølge danske TV2 skal han blant annet ha voldtatt en 22 år gammel kvinne under et ransforsøk av en bank.

I 2016 hevdet Christensen at han var utsatt for dødstrusler fra ukjente personer og forlangte å bli løslatt. Men drapsmannen ble ikke løslatt, opplyste retten i Glostrup til Ekstra Bladet i 2017.

Helle Sara Peters (53)
I 2001 ble Helle Sara Peters dømt til 16 års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i to drap. Påtalemyndigheten anket dommen, og 10. mai 2001 ble hun dømt til livstid i fengsel.

Som følge av en blodpropp krevde ektemannen daglig pleie og hjelp, noe som Peters fikk nok av, skriver BT. Sammen med sin elsker, drepte hun ektemannen i 1997.

Peters valgte å ta nytte av ektemannens pensjon i noen år, selv om hans kropp lå begravd under flisene i hagen. Ektemannen ble først funnet da Peters drepte en annen mann.

Peters jobbet som eskorte, og hadde funnet ut at en eldre mann hadde svarte penger liggende i sitt hjem. Hun drepte mannen og stjal 700 000 danske kroner.

«Dødslegen» Elisabeth Wæver (64)
En annen av de få kvinnene som har sonet i Herstedvester, er legen Elisabeth Wæver. Hun ble i 1996 dømt til livstid for drapet på sin elskers kone og barn. 15 år seinere ble hun løslatt, skriver Jydske Vestkysten.

Wæver bedøvet sin elskers kone med en dødelig dose morfin som hun hadde stjålet fra sin arbeidsplass. Deretter blokkerte hun utgangene til huset og satte fyr på det.

Wæver var den første danske kvinnen etter andre verdenskrig som ble dømt til livstid. Hun sonet mange år ved Herstedvester, hvor hun også møtte sin ektemann, barnedrapsmannen Peter Jensen. Han sonet åtte år for å ha utøvet dødelig vold mot et tre år gammelt barn.

I alle år har Wæver nektet for at det var hun som satte fyr på huset, ifølge BT.

John Knudsen (53)
I 2010 ble John Knudsen dømt til livstid for å ha drept en 52 år gammel kvinne og kastet liket i Haderslev Fjord. Før drapet ble kvinnen grovt seksuelt mishandlet i 30 timer. Deler av mishandlingen skal han ha filmet med sin mobiltelefon.

Kvinnen forsvant etter å ha vært på en personalfest i 2009. Litt over klokka to på natta forlot hun festen, da hun skulle møte sin ektemann ved politistasjonen i Haderslev.

På veien til politistasjonen møter kvinnen Knudsen, som ifølge Ekstra Bladet tidligere hadde blitt dømt for voldtekt. Knudsen tvang kvinnen med seg til båten sin. Etter drapet forsvant Knudsen, men to måneder seinere dukket han opp i Spania. Livstidsdommen soner han i Herstedvester fengsel.

Noen år seinere skapte han igjen overskrifter da han valgte å sultestreike i fengselet. Knudsen skal ha valgt å sultestreike fordi fengselet nektet ham rett til å ha sex med sin nye kjæreste, skrev danske TV Syd i 2012

12 personer dømt til livstid
Herstedvester fengsel, som ligger 15 kilometer vest for København, huser rundt 150 innsatte som er idømt lange fengselsstraffer eller forvaringsdommer. Nesten alle mottar psykiatrisk, psykologisk eller sexologisk behandling under soning.

Ifølge fengselets nettsider viser tall fra april 2017 at 49 av de innsatte er dømt for drap, inkludert seksuelle drap av barn og drap av egne barn. 53 personer soner i fengselet for voldtekt eller voldtektsforsøk, mens 21 personer er dømt for vold og vold med døden som følge. 26 innsatte soner dommer for andre seksualforbrytelser. 95 prosent av de innsatte er menn.

De samme tallene viser at 35 personer i fengselet soner forvaringsdommer, mens 12 personer soner livstidsdommer.

Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan bli dømt til i Danmark, og betyr at man tidligst kan søke om prøveløslatelse etter 12 år.

FENGSELET: I Herstedvester fengsel soner tolv innsatte livstidsdommer. Peter Madsen vil sannsynligvis sone dommen sin her om landsretten dømmer ham til livstid. Foto: Google Earth / Skjermdump
FENGSELET: I Herstedvester fengsel soner tolv innsatte livstidsdommer. Peter Madsen vil sannsynligvis sone dommen sin her om landsretten dømmer ham til livstid. Foto: Google Earth / Skjermdump Vis mer

Hverdagen i Herstedvester
Ifølge BT er dette hverdagen som venter på Peter Madsen i Herstedvester fengsel:

Fra klokka 21.15 til klokka sju neste morgen er dørene til de små cellene låst. Klokka 7.30 skal de innsatte møte opp på jobb i et av fengselets mange verksteder. Møter de ikke opp, får de en bot.

Frokost lager de innsatte sammen i felleskjøkkenet. Arbeidsdagen slutter klokka 15, og resten av ettermiddagen kan de innsatte bruke på aktiviteter som fotball, badminton og styrketrening.

De innsatte får bruke sine egne klær og toalettsaker. I cellen har de innsatte en seng, et skrivebord, et skap og TV med mulighet for kabel-TV på egen regning. De innsatte har muligheten til å leie en PlayStation 2 og en CD-spiller.

Det er begrenset adgang til internett, og det er ingen adgang til sosiale medier. Det er satt opp strenge rammer for telefonsamtaler. De innsatte har rett til telefonsamtale med ti forskjellige personer, men kan sende så mange brev de vil. Brevene skal åpnes foran personalet.

En gang i uka har de rett på å få besøk i minst en time. Minst en time om dagen har de mulighet til en gåtur ute.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media