Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil sparke dårlige lærere

Byråd i Oslo Sylvi Listhaug (Frp) er selv utdannet lærer. Men hun følte seg aldri skikket til å lære 6-åringer å lese og skrive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 16.00 i dag stiller Sylvi Listhaug til nettmøte på Dagbladet.no. Send inn spørsmål nederst i denne saken.


- Jeg kunne ha gjort akkurat den samme jobben i klasserommet uten lærerutdannelsen. Det var nærmest fire totalt bortkasta år, og jeg turte ikke å ta på meg ansvaret for å lære små barn å lese og skrive etter endt utdanning, sier Sylvi Listhaug (30).

I to år har hun vært byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo. Hun føler seg langt mer kvalifisert til å styre den kanskje tyngste byrådsavdelingen i landets hovedstad enn å være lærer i grunnskolen.

Pugge og gulpe

- De fire årene på lærerutdanningen var forferdelig kjedelige. Det vi lærte hadde ingenting med det å stå bak et kateter i et klasserom å gjøre, det var bare som å ta videregående skole en gang til. Alt handlet om å pugge inn stoff, og så gulpe det opp igjen, sier Listhaug.

Hun startet på lærerutdanningen i 1996, og var ferdigutdannet i 2000. I mellomtida har utdanningen bare gjennomgått små endringer, ifølge Frp-politikeren.

- Jeg trodde at det var naturlig at vi skulle lære oss å undervise når vi gikk på lærerskolen. Men det vi stort sett drev med i pedagogikktimene, var å lese side opp og side ned om gamle tenkere som var totalt irrelevant for hverdagen i skolen, forteller Listhaug.

Panikkstrikking

Hun husker med skrekk og gru tilbake på det ene året hun jobbet som lærer etter endt utdanning.

LÆRER LISTHAUG: Frps Sylvi Listhaug (30), som selv har lærerutdanning, mener at dagens utdanning er kjedelig, dårlig og virkelighetsfjern. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
LÆRER LISTHAUG: Frps Sylvi Listhaug (30), som selv har lærerutdanning, mener at dagens utdanning er kjedelig, dårlig og virkelighetsfjern. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Jeg valgte bort kunst og håndverk på lærerskolen, fordi jeg ikke likte det faget. Som lærer ble jeg satt til å undervise i det. Det endte med at jeg måtte dra i panikk hjem til mamma kvelden før, så hun kunne lære meg å strikke. Men det hjalp lite når elevene dagen etter kom med strikketøyet og hadde mista ei maske, og jeg ikke ante hva de skulle gjøre med det, sier Listhaug, som også har vært vikar i fransktimer uten å kunne et ord fransk.

Det samme skjer i basisfag som norsk og matte, mener Frp-byråden.

Kan bli mobbeoffer

- I dag utdanner vi allmennlærere som ikke kan fagene de underviser i. Vi må få slutt på at disse lærerne har blankofullmakt til å ødelegge folk sin framtid, slik de har i dag, sier hun.

Hun mener at allmennlæreren må bort, og at lærerne må bli mer spesialiserte. Karakterkravet i norsk og matte bør, ifølge Listhaug, være minst 4 for å komme inn på lærerutdanningen. I dag er det krav om en 3-er i disse fagene.

- 3 er en middelmådig karakter. Er det dem vi vil ha til lærere? spør hun.

Hun mener også at man bør gjennom et intervju før man slipper inn på lærerutdanningen.

- Det er ikke alle som har riktig image for å bli lærer, og noen er dømt til å bli mobbeoffer når de kommer til skolene. Disse bør aldri komme så langt, sier Listhaug.

Utdanningsforbundet bør begynne å tenke på elevenes beste, og ikke bare lærernes interesser, mener byråden. Derfor vil hun ha slutt på at lærere som ikke leverer godt nok, blir værende i jobbene.

- Det må bli mye lettere å sparke lærere. I dag er skolen en verna bedrift, men jeg mener den er for viktig til det. Jeg kan ikke huske at noen av de lærerne jeg syns var dårlige, fikk sparken, sier Listhaug.

De flinke, derimot, bør bli premierte med høyere lønn.

- Dette må avgjøres av rektor, elever og læringsresultater. Det tror jeg ikke blir så vanskelig å vurdere, sier hun.

- Frykter du ikke en smiskeskole med slik premiering?

- Nei, jeg mener vi har en smiskeskole i dag, der læreren er for mye en venn som ikke stiller krav til elevene, sier Listhaug.

Hun tviler på at hun selv kommer tilbake som lærer noen gang. Men den dagen hun får barn, vil hun være veldig skeptisk til barnas lærere. Hun vil også vurdere privat skole framfor den offentlige.

- Problemet med norsk skole er at det er bingo om du får en god eller en dårlig, ukvalifisert lærer, sier hun.

SVARER LESERNE: Sylvi Listhaug.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media