Vil sparke flere hundre ansatte

Kommunen satset stort på børsen - og tapte. Nå må de ansatte ta regninga. I går gikk tre tusen sinte innbyggere i protestmarsj.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LARVIK/OSLO (Dagbladet): Larvik-politikerne baserte driften av kommunen på inntekter fra aksjeinvesteringer. Men børsen falt som en stein, og kommunen tapte svimlende 154 millioner kroner. 300- 400 årsverk er truet. Det tilsvarer etter alt å dømme mer enn 400 stillinger.

Nå må innbyggerne og kommunens ansatte ta regninga.

Lærere fortviler

Verst går det ut over de to største sektorene i kommunen: skole og pleie- og omsorg. Av kommunens 2150 årsverk er 25 prosent i skoleverket. Både lærere og foreldre fortviler over det de betegner som en rasering av skolebudsjettet. Lærer ved Jordet skole i Larvik, Heidi Sørlie (57), har jobbet i kommunen i 35 år, men synes det ser svart ut nå.

- Prioriteringene er helt utrolige. Vi kommer til å kjenne dette på kroppen. Det blir mer jobb på oss som blir igjen. Det blir flere elever pr. lærer, og de svakeste elevene vil få mindre hjelp, sier hun.

Regnestykket

Slik er regnestykket som gir kommunen trøbbel og de ansatte mareritt:

 • Kommunen tjente stort på kraft, og investerte 300 millioner kroner av arvesølvet i aksjer.
 • Politikerne forventet en aksjegevinst på 119 millioner kroner.
 • I stedet stupte markedet og kommunen tapte 35 millioner.
 • Problemet er at kommunen allerede hadde budsjettert med den nevnte gevinsten på 119 millioner kroner. Sammen med selve tapet på aksjeinvesteringen har kommunen nå 154 millioner kroner mindre til drift enn forventet.

  Dermed må kommunebudsjettet for de fire kommende åra strammes inn med 154 millioner kroner årlig.

  Står lagelig til for hogg


  - Neste år må vi gjøre et rent kutt på 127 millioner kroner. Tapet må dekkes inn på grunn av sære regnskapsregler. Det hjelper ikke om driften av kommunen går i null, så lenge politikerne har budsjettert med penger de ikke har. Det urealiserte tapet drar ned resultatet, og det må tjenes inn, forklarer økonomisjef i kommunen, Paul Hellenes.

  Nytilsatte lærere med liten ansiennitet står lagelig til for hogg når kommunens budsjett skal krympes.

  29 år gamle Anders Grimstad har en vikarstilling, og vet allerede nå at han ikke får fortsette som klassestyrer etter jul.

  - Klassen må få ny lærer. Jeg er sist ansatt og har minst ansiennitet. Spørsmålet er hvordan skolene skal drives når de ikke lenger har penger til å ta inn vikarer, sier Grimstad.

  Takker nei til gaver


  Som et symboltiltak i ei vanskelig tid foreslår de ansatte at de neste år betaler julebordet selv og takker nei til julegaver fra kommunen!

  Rådmannen er forpliktet til å få budsjettet i balanse, og har i forslag til budsjett- og økonomiplan foreslått å skjære ned med 300- 400 årsverk.

  - Det er høyst beklagelig at vi som arbeidsgiver ikke har klart å oppfylle våre forpliktelser. Vi har ikke lyktes med å sikre den avkastningen vi hadde håpet på, sier rådmann i Larvik, Einar Gaustad til Dagbladet.

  Han sier en kombinasjon av flere forhold gjør at så mange stillinger er foreslått kuttet.

  - Det skal lite til for at budsjettet kommer i underskudd når det er så stor ubalanse mellom oppgavene staten pålegger oss og ressursene vi tildeles, sier han.

  Kommunen har drøftet situasjonen med de offentlig ansattes organisasjoner, og har gått gjennom saken i et informasjonsmøte med de kommunalt ansatte.

  Fakkeltog


  I går gikk flere tusen innbyggere i fakkeltog. De protesterte mot kommunens dramatiske kutt i skolebudsjettet, som følge av børstapet.

  - Kommunen har levert lottokupongen onsdag, handlet for gevinsten torsdag og først på lørdag oppdaget at de ikke vant noe. Vi finner oss ikke i at det kuttes én krone mer innen skole, tordnet Per-Ludvig Vagle, initiativtaker til demonstrasjonen.

MEKTIG FAKKELTOG: Tre tusen mennesker deltok i går kveld i protesttoget mot nedskjæring i skolen i Larvik, som følge av at politikere tapte på børsen. - Kommunen har levert lottokupongen onsdag, handlet for gevinsten torsdag og først på lørdag oppdaget at de ikke vant noe, sier Per-Ludvig Vagle, initiativtaker til demonstrasjonen.