Vil sparke kritiske mediefolk

ROMA (Dagbladet): Italias nyvalgte statsminister Silvio Berlusconi vil bli Italias mediehersker, og sparke «venstrevridde» medarbeidere i de statseide TV-kanalene. Det vil gi ham kontroll over 90 prosent av nyhetssendingene i alle italienske TV-kanaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berlusconi og hans våpendragere i koalisjonen Frihetens hus har lenge klaget over at dekningen av Berlusconi i de statseide kanalene Rai Uno, Rai Due og Rai Tre har vært venstrevridd, og gitt en skjev dekning av Berlusconis valgkamp.

Styreformannen i Rai, Roberto Zaccaria, har allerede sagt at hans situasjon er blitt uholdbar etter at Berlusconi har stemplet ham som en «venstrevridd militant». Han vil gå av et år før hans periode utløper. Ifølge politiske observatører vil Rais generaldirektør Claudio Cappon og styremedlemmet Vittorio Emiliani få sparken hvis de ikke trekker seg frivillig.

Frykter for jobben

Journalistene i de statseide kanalene, som er redde for å miste jobbene sine, skal i betydelig grad ha tonet ned sin skepsis overfor Berlusconi i sendingene.

Faren for at TV-medarbeiderne kan få sparken blir imidlertid møtt med et skuldertrekk av de fleste italienere.

- Det er ikke tvil om at det blåser en positiv Berlusconi-vind over Italia, sier direktør Gianni Bonvicini i Istituto Affari Internazionale til Dagbladet.

- Slagordkamp

- Det er likevel få indikasjoner på hvordan den nye regjeringen vil opptre. Valgkampen besto i hovedsak av slagord og ekstreme løfter, med lite debatt om substans. Vi venter likevel at Berlusconi vil endre Italias EU-politikk.

- Den politiske meningen med utvidelse av EU, spørsmålet om stabilitet og sikkerhet, vil ikke lenger være et hovedspørsmål. For Berlusconi vil det snarere være et spørsmål om hvilke fordeler en utvidelse av EU vil innebære for Italia, sier Bonvicini.

Mobbeoffer

Medarbeiderne i de statseide TV-kanalene som risikerer å få sparken, sitter imidlertid trygt ennå noen uker. Berlusconi kan ikke foreta seg noe før hans regjering er på plass en gang i begynnelsen av neste måned.

Det er imidlertid ventet at Berlusconi vil la det gå hardt ut over enkelte medarbeidere i Rai Tre. Talk show verten Michele Santoro sier at han allerede er blitt et mobbeoffer for Berlusconis folk.

Selv skal Berlusconi være særlig fiendtlig innstilt til medarbeiderne bak satireprogrammet «Den åttende dvergen», som han mistenker for å ha en tittel som refererer til hans høyde. MEDIEHERSKER:

Italias nyvalgte statsminister Silvio Berlusconi kontrollerer allerede store deler av etermediene i landet. Nå vil han kvitte seg med fjernsynsfolk han ikke liker i statskanalene. # Foto: ANDREW MEDICHINI/AP

I ITALIA