Vil sparke sjåfører med politiets hjelp

Styreleder Wiggo Johansen i Oslo Taxi ønsker hjelp fra politiet til å fjerne de verste taxisjåførbøllene. - Vi skulle gjerne kastet ut verstingene, men vi har sjåfører vi ikke greier å bli kvitt, sier Johansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går at det i landets seks største byer er levert inn hele 1700 skriftlige klager på taxisjåfører. Mange oppfatter dem som ufine, provoserende og kranglevorne.

Styreleder Johansen påpeker at Oslo Taxi har en grunnstamme av gode, pålitelige sjåfører, men det finnes en gruppe «gjengangere» i klagebunken. Dette er sjåfører som ifølge Johansen hvert år får fem- åtte skriftlige klager på ufin og provokativ framferd.

Dagbladet kjenner til at Oslo Taxi ved flere anledninger har informert Oslo-politiet om de bøllete sjåførene og bedt om at disse fratas kjøresedlene. Ofte skjer det ikke noe med taxibøllene.

Ingen sjefbølle

- Vi skulle gjerne hatt politiet på parti når det gjelder å plukke ut dem som er minst skikket til å kjøre drosje, sier Oslo Taxis styreleder.

- Er ikke politiet det i dag?

- Nei, vi føler at det ikke er slik.

- Er det for lett å få kjøreseddel?

- Ja, sier Wiggo Johansen.

Selv har han kjørt taxi i 30 år uten skriftlige klager, ektefellen har kjørt i 16 år - også hun uten skriftlige klager.

- Så jeg er i hvert fall ingen sjefbølle, sier Johansen og ler.

Etter at Oslo Taxi har innklaget sjåførene til Oslo politidistrikt, vurderer førerkortkontoret søkerens vandel og eventuelt tidligere klager. Ved enkelte anledninger reagerer førerkortkontoret og avviser søkere på bakgrunn av vandel som «finner ham uskikket», som det heter i kravet.

Generelt er kravene til en kjøreseddel høyere enn for vanlig førerkort.

Anker

De innklagede sjåførene har i enkelte tilfeller anket inn saken til Justisdepartementet og fått medhold. Dermed er de tilbake i trafikken igjen - mot Oslo Taxis og politiets ønske.

I Oslo politidistrikt utstedes det hvert år ca. 1000 kjøresedler, hvorav halvparten er nye. Til sammen er det utstedt 15000- 20000 kjøresedler i hovedstaden.

Politiinspektør Lars Haavik ved Oslo politidistrikt bekrefter at det ikke er uvanlig med innklagelser til Justisdepartementet.

- Dokumentasjon

- I enkeltsaker opplever vi omgjøringer i Justisdepartementet av ulike grunner, sier politiinspektør Haavik.

Han understreker at dersom Oslo politidistrikt skal kunne reagere overfor sjåfører med mange publikumsklager, må det foreligge tilstrekkelig med dokumentasjon fra Oslo Taxi.