Vil spille av video av smerteanfall i retten

- Min klient hadde en pasient 24 timer i døgnet, sier den tiltalte legens advokat.

RETTEN: Advokat Arild Holden (t.h.) er forsvarer for den 60 år gamle legen som er tiltalt for uaktsomt drap på sin samboer. Her med aktor Andreas Schei (t.v.). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
RETTEN: Advokat Arild Holden (t.h.) er forsvarer for den 60 år gamle legen som er tiltalt for uaktsomt drap på sin samboer. Her med aktor Andreas Schei (t.v.). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- I perioder hadde hun flere smerteanfall hver dag, da min klient befant seg hjemme. Han var lege, og han kunne medisinere henne slik at hun slapp smerte. Så hvilke handlingsalternativer hadde han? Min klient hadde en pasient 24 timer i døgnet. Hva kunne han ellers gjort?

Slik innledet den drapstiltalte legens forsvarer, Arild Holden, sitt innlegg i ankesaken i Borgarting lagmannsrett tirsdag. Ved hans side sitter en mann i 60-åra, tiltalt for uaktsomt drap på sin samboer, Anne Linell Sundt (39) i desember 2014. Han er også tiltalt for grove brudd på helsepersonelloven.

Advokaten varsler at det vil bli spilt at videoer av Sundts smerteanfall i forbindelse med ankesaken. I tingretten i mars i fjor beskrev han avdødes smerteanfall som så ekstreme at hun lå og ristet, skrek, slo seg selv og stakk seg med gaffel for å få slutt på dem.

- Dette vil vise hva slags forhold tiltalte levde i, sier Holden.

Daglige bestillinger

Forsvareren forteller videre om hvordan Sundt ble en kasteball i helsesystemet. Klinikk etter klinikk forsøkte å hjelpe henne, men smertene fortsatte.

En stor mengde dokumentasjon danner grunnlaget, når ankesaken i dag starter i rettssal M 21. Tusenvis av SMS-er og e-poster er blant sporene som er sikret. Svært mange av dem omhandler Sundts medikamentbruk.

- Vi vil dokumentere meldinger hvor Sundt spør om tiltalte kan komme hjem og sette injeksjoner på henne. Det er perioder hvor hun spør daglig om petidin. Min klient er tiltalt for å ha oppbevart slike medikamenter uforsvarlig i hjemmet. Men da ville ikke disse meldingene kommet som perler på en snor, sier Holden.

Anket dommen

En av politiets første teorier, var at tobarnsmorens dødsfall var et selvmord i desember 2014. Men høsten 2015 fikk saken en brå vending, og legen ble siktet for drap på sin samboer. Da hadde obduksjonen vist at dødsårsaken var en overdose sterke smertestillende. I kroppen ble det funnet rester av elleve medikamenter, blant annet morfin, petidin og fentanyl.

Obduksjonsfunnene var ett av bevisene som førte til at legen ble dømt da saken gikk i Oslo tingrett i mars i fjor. Medikamentdosene ble ansett for å være så store at Sundt ikke kunne ha satt dem på seg selv.

I tillegg til uaktsomt drap ble han felt for brudd på helsepersonelloven, dokumentfalsk og forsøk på grovt bedrageri. Straffen ble satt til fire års fengsel, men ble anket umiddelbart.

- Nei, svarte den tiltalte legen kontant, da han i dag ble spurt om han erkjente straffskyld.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer