Vil spleise DnB og Storebrand

Matmilliardær og Storebrand-eier Stein Erik Hagen jobber intenst i kullissene for å få til en fusjon mellom DnB og Storebrand. Rimi-Hagen ønsker en sterk nasjonal næringslivsbank, skriver Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten vil Hagen slå til nå, fordi Åge Korsvold og Jon R. Gundersen er ute av Storebrand. Rimi-Hagen har hatt tett kontakt med DNB-sjef Svein Aaser og han tror ikke Aaser vil motsette seg en fusjon.

- Ofte stoppes fusjoner av direktører og styreformenn. Vi har nå et vindu hvor dette ikke utgjør noe problem, sier Hagen til Aftenposten.

Dobbelt motiv

Rimi-Hagen sier han har både nasjonalistiske og forretningsmessige motiver for å slå de to norske finansgigantene sammen. Han er redd for at svenske banker skal kaste seg over Storebrand, slik danske og svenske banker tidligere har gjort det med Fokus Bank og Bergensbanken.

Hagen vil ikke at viktige avgjørelser om norske bedrifter skal tas i Stockholm eller London.

- I stedet for at det sitter noen i London eller Stockholm og får panikk fordi de skal ut av visse markeder, er det bedre å ha folk som kjenner bedriftene og personene. Hvis Storebrand eller Vital selges til utlandet, vil også eierskapet på norske bedrifter bli flyttet til utlandet, sier Rimi-Hagen, som mener at DnB og Storebrand utfyller hverandre.

Politisk støtte

Hagen tror på politisk støtte til sammenslåing.

- Med et oppgjør i DnB-aksjer vil statens eierandel utgjøre 18-19 prosent av et fusjonert selskap. Samtidig vil finanskonsernet få en eierstruktur som sikrer stabilitet, og man er sikret mot uvennlige utenlandske oppkjøp, sier Stein Erik Hagen.

Mislykkede forsøk

Siden Kjell Inge Røkke og Orkla-sjef Jens P. Heyerdahl torpederte fusjonen mellom Storebrand og Kreditkassen i 1997, har det vært mange forsøk på å få til norske finansfusjoner. Trenden har vært at selskapene har blitt kjøpt opp av nordiske konkurrenter i stedet for å fusjonere innenfor landegrensene. Nå vil Rimi-Hagen endre dette, med DnB-sjef Svein Aaser ved roret.

- Aaser har evnen til å skape, bygge opp og beholde et meget dyktig ledelsesteam rundt seg. Svein Aaser har etter mitt skjønn den nødvendige integritet og er uavhengig, sier Stein Erik Hagen til Aftenposten.

NASJONALKAPITALIST: Stein Erik Hagen (til høyre) vil slå sammen Storebrand og DnB. Her med Leif Frode Onarheim, tidligere president i NHO.