Vil splitte Microsoft

Det amerikanske justisdepartementet og 17 delstater har i dag bedt en føderal dommer om å splitte opp Microsoft i to selskaper. Det skal være straffen for at de har utnyttet sitt tilnærmede monopol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av Microsoft-selskapene skal ha ansvar for operativsystem-delen, mens det andre skal ta seg av alle de andre delene, som MSNBC, Office og Internet Explorer.

Microsoft-gründer Bill Gates har sagt at det vil gå utover forbrukerne om selskapet blir splittet.

- Vi ville ikke hatt Windows i dag hvis ikke Office-gruppa og Windows-gruppa hadde jobbet sammen, sier han.

- Dette er som å si til McDonalds at de kan bare selger hamburgere, ikke pommes frites, og at de må gi bort oppskriften på den hemmelige sausen deres. Vi er sikre på at ankedomstolen vil støtte Microsofts posisjon, sier talsmann for Microsoft, Jim Cullinan.

Forslaget ble lagt fram for en føderal dommer som har ansvar for Microsoft-saken.

Microsoft har frist til 10. mai for å svare på regjeringens krav. Microsofts aksjer, som har falt på grunn av striden med regjeringen, falt ytterligere rett før regjeringens krav ble kjent.

Kravene fra regjeringen markerer innledningen på rettssaken der et av USAs mest vellykkede informasjonsteknologi-selskaper står mot USAs regjering. Regjeringens krav er de hardeste man har krevd mot et amerikansk selskap siden telekommunikasjonsselskapet AT&T ble forlangt oppløst i regionale småselskaper i 1982, skriver NTB.

Noen sammenlikner saken mot Microsoft med tvangsoppløsningen av oljebaronen John D. Rockefellers Standard Oil i 1911.

- Dette er riktig medisin til rett tid, sier justisminister Janet Reno i en uttalelse.

- Vårt forslag vil stimulere konkurransen, fremme oppfinnsomheten og gi forbrukerne nye og bedre valg på markedet.