Vil sponse Oslo-studenter

Nå skal utenlandsstudentene få tilnærmet full kompensasjon for valutasvingninger. RV-leder Aslak Sira Myhre mener en bør vurdere å gi Oslo-studentene erstatning for økte boligpriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er de såkalte gebyrstipendene og tilleggstipendene for studenter i utlandet som skal få full valutakompensasjon. Mottakere av disse stipendene får opptil 50 000 kr hver. Men pengene er ikke beskyttet mot svingninger i valutakursene, og utenlandsstudentene kan dermed få veltet en allerede anstrengt privatøkonomi når markedene løper løpsk.

- Det er veldig gledelig at dette endelig kom, men jeg synes det er ganske råttent og dobbeltmoralistisk å gjøre dette på ett felt når det på alle andre områder ikke er noen sammenheng mellom studiestøtten og levekostnadene, sier RV-leder Myhre til Dagbladet.no.

Han er bekymret for Oslo-studentenes situasjon.

- I Oslo koster en hybel 4000 i månenden. Det betyr at bokostnadene utgjør 70-80 prosent av studiestøtten. Det blir jo meningsløst. Det må bygges flere studentboliger, markedet må reguleres, og eventuelt bør studentene kompenseres for de høye levekostnadene.

Studentparlamentet ved Universitet i Oslo ønsker andre tiltak for å beskytte Oslo-studentene.

- Vi er gått bortfra kompensasjon for at det er så mye dyrere å bo i Oslo. Vi ønsker heller at det bygges flere studentboliger og innføres kollektivtrabatt for studenter, sier leder Jon Evang.

- Konjunkturbeskyttelse

RV-Myhre mener valutakompensasjonen må betegnes som en beskyttelse for studenter mot konjunktursvingninger.

- Norske studenter bør også beskyttes mot slike svingninger. Derfor bør vi gå bort i fra markedsstyrt rente på studielån, krever Myhre.

- Hjelper ikke årets studenter

Utenlandsstudentenes egen organisasjon ANSA er ikke overraskende glad for dagens vedtak i Stortinget, og venter nå spent på hvordan departementet vil gjennomføre dette.

- Dette er gledelig, men det vil ikke hjelpe studenter som mottar disse stipendene nå. Nå gjenstår det å se om departementet tar innstillingen til etterretning, sier ANSA-president Eirik Bogsnes til Dagbladet.no.

Fjorårets valutakompensasjon for studenter i Storbritannia, Canada, Singapore og Autralia kostet ifølge ANSA Lånekassa rundt 15 millioner. Skulle gebyr- og tilleggstipendene også blitt justert, ville det kostet 13 millioner til. Å gi valutakompensasjon til studenter i USA vil koste enda noe mer, men på langt nær like mye, siden antallet studenter i USA er langt lavere.

Kutter 800 plasser

Men selv om ANSA-Bogsnes gleder seg over valutakompensasjonen er han kritisk til at departementet vil kutte gebyrstipendet for teknologiske fag, fysioterapi, samfunnsøkonomi, hotellfag og reiselivsfag, mediefag og opera og dans.

- Å kutte i gebyrstipendet vil medføre at studenter uten økonomisk ressurssterke foreldre ofte ikke lenger vil ha muligheten til å studere i utlandet. Hadde dette blitt innført i fjor ville det fjernet 836 studieplasser i utlandet. I fjor begynte det 4850 nye utenlandsstudenter, sier han til Dagbladet.no.

KREVER KOMPENSASJON: RV-leder Aslak Sira Myhre krever at også studenter i Norge må beskyttes mot store kostnadsøkninger de ikke har noen kontroll over.