Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter for virus i flyktningleir:

- Vil spre seg som skogbrann

I flyktningleiren i Bangladesh har de 600 000 Rohingya-flyktningene ingen forutsetninger for å stoppe spredningen av coronaviruset.

LEVER TETT: Roingya-flyktningene vasker seg før en bønn i moskeen i flyktningleiren i Ukhia, Bangladesh 24. mars. Samtidig nærmer coronaviruset seg leiren. Foto: NTB scanpix/AFP
LEVER TETT: Roingya-flyktningene vasker seg før en bønn i moskeen i flyktningleiren i Ukhia, Bangladesh 24. mars. Samtidig nærmer coronaviruset seg leiren. Foto: NTB scanpix/AFP Vis mer

Coronaviruset har fått fotfeste i store deler av verden etter at det brøt ut i Wuhan i Kina i desember. Flere land i Europa har blitt rammet hardt av viruset, og Italia og Spania kjemper desperat mot det stadig økende dødstallet.

Nærmere en halv million verdensborgere er smittet, og over 20 000 har dødd som følge av viruset.

Sør-Asia har så langt ikke vært hardt rammet av viruset. I Bangladesh er det registrert 35 smittetilfeller og 5 dødsfall.

Fullstappede brakker

Landet har iverksatt strenge tiltak, blant annet at utenlandsreise må i obligatorisk karantene på to uker. Alle utdanningsinstitusjoner er stengt, og alle fly fra Europa, med unntak av Storbritannia er redusert, skriver den statlig drevne tyrkiske avisa Andalou Agency.

I Ukhia ligger det imidlertid verdens største flyktningleir, Kutupalong, hvor det bor 600 000 Rohingya-muslimer. I 2017 ble de drevet på flukt fra Myanmars militære, i det som er beskrevet som etnisk rensing.

ER KLARE: De ansatte på Sykehuset i Vestfold har brukt fritiden sin på å spille inn denne filmen - «for å spre glede og optimisme i en uvanlig tid.» Reporter: Emilie Rydning. Video: Sykehuset i Vestfold Vis mer

I leiren bor de i små brakker på ti kvadratmeter som huset opptil tolv mennesker. Den anbefalte avstanden på to meter mellom mennesker er umulig her, sier leder for Leger Uten Grenser i Bangladesh, Paul Brockman, til nyhetsbyrået AFP.

- Omfanget av utfordringen er enorm. Sårbare populasjoner som Rohingya vil sannsynligvis bli uforholdsmessig påvirket av covid-19, sier han.

I leiren finnes ingen ansiktsmasker eller hånddesinfeksjon.

UTSATT: Om coronaviruset når flyktningleiren med 600 000 Rohingyaer fryktes det stor spredning. Foto: NTB scanpix
UTSATT: Om coronaviruset når flyktningleiren med 600 000 Rohingyaer fryktes det stor spredning. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mangler internett

For å slå ned på flyktningene ble internett-tilgangen deres i stor grad fjernet i fjor. De har derfor knapt kjennskap til viruset som herjer i resten av verden. En av lederne i samfunnet, Sayed Ullah, forteller om uvitenhet og desinformasjon rundt viruset på grunn av mangelen på internett-tilgang.

- De fleste av oss vet ikke hva sykdommen går ut på. Folk har bare hørt at den har drept en rekke mennesker. Vi har ikke internett for å vite hva som skjer, sier han.

- Vi er ekstremt bekymret. Hvis viruset når hit, vil det spre seg som en skogbrann, sier en annen samfunnsleder, Mohammad Jubayer.

Hver dag ankommer lokale samfunnsarbeidere leiren. Jubayer er redd for at de skal bære med seg viruset til flyktningene.

En av innbyggerne, Lokman Hakim, forteller at de har fått tilgang på såpe og beskjed om å vaske hendene.

Frykter ny massakre

Lokale FN-arbeidere ber nå Bangladesh innstendig om å gjenopprette internett-tilgangen til flyktningene.

- Livreddende helseinngrep krever rask og effektiv kommunikasjon, sier talsperson for FN, Louise Donovan, til nyhetsbyrået.

CORONAVIRUS: Politiet i Kenya bruker tåregass for å få folk til å komme seg hjem, for å hindre videre smitte av coronaviruset i landet. Video: AP Vis mer

Flere frykter nå et nytt, stort angrep på Rohingyane, denne gangen i form av coronaviruset.

- Hvis de bærer viruset og mingler i menneskemengder, vil de bli en annen massakre, mye større en det som skjedde i 2017, sier Rohingya-aktivist Mojib Ullah.

Rundt 6700 Rohingyaer ble drept i kjølvannet av at Myanmarsk militær gikk til angrep, og det som av FN omtales som et folkemord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!