- Vil sprenge oljerørledninger og skape kaos

Muammar Khadafi vet han mister grepet i Libya. Hans desperate plan for å beholde makta, er å lage kaos i landet.

DESPERAT: Muammar Khadafi begynner å bli desperat - han skal ha beordret sikkerhetsstyrkene i landet om å sprenge oljerørledninger for å hindre flyt til havner i Middelahavet, melder Time Magazine. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
DESPERAT: Muammar Khadafi begynner å bli desperat - han skal ha beordret sikkerhetsstyrkene i landet om å sprenge oljerørledninger for å hindre flyt til havner i Middelahavet, melder Time Magazine. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den libyske diktatoren skal ha beordret sikkerhetsstyrker om å sprenge oljerørledninger og sabotere oljefasiliteter i landet, melder Time Magazine.  

Ifølge Time vil situasjonen i landet gå fra verre til verst: 

Ifølge magasinets kilder skal styrkene ha blitt bedt om å sprenge oljerørledningene for å stenge av tilførselen til havner ved Middelhavet.  
Sabotasjen er ment som en klar beskjed til opprørerne i landet:

- Det blir enten meg eller kaos.  

- Penger nok til å slåss lenge Diktatoren merker at han mister fotfestet, og tyr derfor til desperate handlinger:  

Ifølge Time har Khadafi selv innrømmet at han bare har støtte fra om lag 5 000 soldater i den libyske hæren, og at han har innsett at han ikke kan ta kontroll over landet med en så liten hærstyrke.  

Men det han kan gjøre, er å stamme grepet og straffe opprørere og militæroffiserer for deres illojalitet:  

- Jeg har penger og våpen nok til å slåss lenge, skal Khadafi ha sagt.  

Som et annet ledd i planen om å lage kaos, skal Khadafi ha beordret at militante, islamistiske fanger skal frigis. 

Håpet er at de vil skape enda mer uro i landet, og Khadafi skal ha sett for seg at fangene kan angripe utlendinger og opprørere. 

Khadafi har advart flere europeiske ambassader at om han faller, så vil det komme en storm av afrikanske innvandrere til Europa.  

Kan bløffe Det er den tidligere CIA-offiseren og forfatteren Robert Baer som har skrevet artikkelen for Time.  

- Min libyske kilde anerkjenner at Khadafi, som den irrasjonelle og desperate mannen han er, kan bare bløffe når han truer med å gjøre Libya om til et nytt Somalia. Men på samme tid; hvis Khadafi har støtten fra strykene han tror han har støtte fra, så kan føre Libya til randen av borgerkrig - om ikke over, skriver Baer i artikkelen i Time Magazine. 

 Siden opprørene startet i Libya har omlag 300 personer mistet livet.

KAOS: Den amerikanske forfatteren og tidligere CIA-offiseren Robert Baer har snakket med kilder tett på Khadafi. De mener at diktatoren vil skape kaos i landet for å beholde makta så lenge som mulig. Foto:  REUTERS/Christian Charisius
KAOS: Den amerikanske forfatteren og tidligere CIA-offiseren Robert Baer har snakket med kilder tett på Khadafi. De mener at diktatoren vil skape kaos i landet for å beholde makta så lenge som mulig. Foto: REUTERS/Christian Charisius Vis mer