Vil sprenge russisk jagerfly

Styrtet i Norskehavet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det russiske jagerflyet er av typen Su-33, også kalt «Flanker». Flyet skulle lande på hangarskipet «Admiral Kuznetsov» klokka 14.27 norsk tid i går, i forbindelse med en russisk marineøvelse i Norskehavet.

- Flyet landet på skipet, mens stoppkabelen ble slitt løs og flyet skled av dekk og falt i sjøen, sier kaptein Igor Dygalo til nyhetsbyrået AP.

Piloten, Yuri Korneev, klarte å skyte seg ut av flyet. Han landet i vannet og fikk åpnet redningsflåten.

Et Ka-27PS-helikopter fikk plukket opp piloten og flyets ferdsskriver fra sjøen fem minutter seinere. Korneev kom uskadd fra ulykken.

Forsvaret følger utviklingen

Det norske forsvaret har ikke hatt direkte kontakt med det russiske forsvaret angående ulykken.

- Men vi kjenner til det som er skjedd og følger selvfølgelig med, sier kommandørkaptein og pressetalsmann Thom Knustad ved Fellesoperativt hovedkvarter til Dagbladet.no.

- Etter det vi har av informasjon fikk flyet problemet med en bremsewire i forbindelse med landing, og fortsatte utfor hangarskipet, sier Knustad.

SU-33: Det var et russisk jagerfly av denne typen som styrtet i havet. Foto: Scanpix
SU-33: Det var et russisk jagerfly av denne typen som styrtet i havet. Foto: Scanpix Vis mer

Det skal ifølge russiske medier ikke være ammunisjon om bord i flyet.

Det norske forsvaret vil ikke foreta seg noe i forbindelse med ulykken med mindre de blir anmodet om assistanse fra russisk hold.

Vil sprenge flyet

Vraket ligger ifølge Knustad på 1100 meters dyp, og det er neppe mulig å heve det til overflaten.  

Iføølge avisa Kommersant  vil russiske myndigheter i stedet bruke dypvannsbomber for å sprenge jagerflyet. Etter at bombene har eksplodert, skal et dypvannsfartøy sendes ned for å se om flyet er tilstrekkelig ødelagt.

Russerne frykter trolig at den svært avanserte teknologien - og eventuell informasjon - om bord i flyet kan havne i uvedkommendes hender.

- Det er ikke utenkelig at flyet inneholder sensitivt utstyr og informasjon, for eksempel sammbandsutstyr, som kan kalles forsvarshemmeligheter, sier Thom Knustad til Dagbladet.no.

Han er også kjent med opplysningene om at russiske marinen planlegger å sprenge flyet.

- Det er ikke usannsynlig at de ønsker å destruere informasjon i flyet, dersom det ligger så dypt at det er umulig å heve.

Øvelse

For tiden pågår en stor marineøvelse i internasjonalt farvann i Norskehavet. Ifølge NRK er det første gang siden Den kalde krigen at den russiske marinen øver så langt sør.

«Admiral Kuznetsov» er Russlands eneste hangarskip, og har sjelden vårt ute på åpent hav på grunn av pengemangel i det russiske forsvaret.