Vil sprenge seg for Saddam

Når USA kommer, vil familiefaren Azar al-Abdullah følge opp trusselen fra Iraks visepresident. Han vil sprenge seg og ta med seg så mange amerikanske soldater som mulig i døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSUL (Dagbladet): - Jeg er en fedayeen (frihetskjemper). Jeg ønsker å ofre mitt liv for Irak og president Saddam Hussein, sier al-Abdullah.

Han er kledd i hvit kappe med hull til øynene. De vitner om en ung mann. Rundt livet har han festet svarte trekubber som skal forestille dynamitt.

- Når amerikanerne kommer, er dette ekte sprengstoff som i Palestina, sier han og peker på de svarte kubbene.

- Hva mener dine tre barn om dette?

- Hele min familie står bak meg i min beslutning, sier han.

Iraks visepresident, Taha Yasin Ramadan, varslet i et intervju nylig at irakerne ville bruke sjølmordsbombere mot amerikanske soldater dersom de kommer.

Militærparade

Al-Abdullah er medlem av den såkalte Palestina-armeen, en hær av angivelig frivillige som ble opprettet av Saddam Hussein da det palestinske opprøret, Intifadaen, startet for over to år siden. Omkring seks millioner irakere er med i armeen.

- Regjeringen mener hver eneste familie bør ha et medlem i armeen, sier en iraker som ikke ønsker å stå fram med navn.

Han legger til at når regjeringen mener noe, er det for en ordre å regne.

I byen Mosul paraderte omkring 70000 av armeens medlemmer i går, ifølge offisielle anslag. I fillete uniformer og med gamle våpen marsjerte kvinner, barn, menn og mer profesjonelle avdelinger fra politiet foran visepresidenten i Iraks øverste organ, revolusjonsrådet, Izzat Ibrahim al-Doury. Al-Doury, som er en av Saddam Husseins nærmeste, sto i timevis og vinket til «armeen» og smilte under sin røde bart.

Men det gigantiske opptoget midt i Mosul, nord i Irak, trakk nesten ingen tilskuere. De få som var der, var utkommanderte skoleklasser.

- Ingen orker å se på dette. Det er bare de som har fått ordre om å komme, som kommer, hvisker den navnløse irakeren.

Kvinnene først

Kurdiske Khalida Salim hvisker ikke. Hun brøler «Yes, yes, Saddam Hussein! No, No, Bush!» Sammen med ei gruppe kvinner med styrthjelm, grønn feltjakke, Kalasjnikov-gevær, lange skjørt og høyhælte sko førte Khalida an paraden i går.

- Vi vil ofre våre liv og vårt blod for presidenten. Vi vil aldri svikte Irak, sier Khalida.

Et spørsmål om hun frykter de angivelige bevisene som USAs utenriksminister Colin Powell skal legge fram i FN i dag, høster en ny runde med «Ja til Saddam! Nei til Bush!» fra kvinnene i styrthjelm.

- Vår regjering har gang på gang sagt at vi ikke har masseødeleggelsesvåpen. USA forsøker å fabrikkere løgner mot vårt land. Vi skal møte løgnene med våpen, sier Khalida.

Medlemmene av Palestina-armeen får utdelt våpen av regjeringen. I dag er imidlertid alle magasinene tatt ut. De eneste brukelige våpnene er de som de ekte soldatene og livvaktene til Izzat Ibrahim al-Doury har. Med falkeblikk vokter de paraden fra pickupjeeper med digre kanoner på lasteplanet.

Men medlemmene av armeen får årlige ukelange krigskurs på spesielle treningssentre.

- Jeg har lært å skyte ned fiendens fly, erklærer Khalida, før orkesteret spiller opp og hun slår de høye hælene i bakken og marsjerer.

I rullestol

Ahmed Abdullah marsjerer ikke. Han var ordentlig soldat en gang og deltok i den forrige krigen mot USA i 1991. Splinter fra ei amerikansk bombe ødela beina hans. Han sitter i rullestol.

- Jeg var på vakt ved flybasen her i Mosul da amerikanerne angrep. Ei bombe traff bakken ikke langt fra meg. Jeg husker ikke mer før jeg våknet på sykehuset. Da kunne jeg ikke føle beina mine lenger, forteller han.

Også i krigen i 1991 deltok hundretusener såkalte frivillige i forsvaret av Irak. De flyktet hals over hode da de alliertes overlegne krigsmakt feide inn fra Kuwait.

- Det skal ikke skje i igjen. Jeg er medlem av Palestina-armeen. Selv om jeg sitter i rullestol, skal jeg hevne det som skjedde da, sier Ahmed.

- Hva skal du kjempe med?

- Om nødvendig fester jeg sprengstoff til kroppen.

SJØLMORDSBOMBERE: Azar al-Abdullah har kledd seg ut i dødens drakt. Dersom USA invaderer, vil han bytte ut liksomsprengstoffet med ekte og gå mot fienden med livet som innsats.