Vil spyle demonstranter

Fremskrittspartiet vil bevæpne politiet med vannkanoner under Verdensbankens konferanse i Oslo i juni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Frps to representanter i Stortingets justiskomité, Andre Kvakkestad og Jan Arild Ellingsen, som har utarbeidet forslaget, skriver Klassekampen i dag.

Frykter gjentakelse

Det er blant annet siste sommers opptøyer i Gøteborg og Genova som er bakgrunnen for forslaget. De to tror lignende tilstander kan oppstå i Oslo.

- En ting er at man demonstrerer mot noe, det er ikke noe problem. Problemet er de som bare er ute etter å lage bråk og spetakkel. Det er ikke alle som kommer på slike ting som har genuin interesse for saken, sier Kvakkestad til Klassekampen.

I forslaget heter det «Man frykter at dette vil medføre at mange blir skadd, at menneskeliv kan gå tapt - både blant demonstranter, sivile og polititjenestemenn. Man frykter dessuten at eventuelle demonstrasjoner kan koste flere hundre millioner kroner i form av skade på andres eiendom.»

Gikk i protest

Demonstranter mot toppmøtet har allerede samlet seg under paraplyorganisasjonen «Oslo 2002» for utarbeide en alternativ mottakelse for delegatene fra Verdensbanken. Men da Attac under et møte i «Oslo 2002» i mars foreslo at alle deltagerne skulle forplikte seg til ikke-vold under hele det fire dager lange Verdensbank-møtet, stemte en tredjedel imot.

Ifølge Aftenposten Aften marsjerte flere av møtedeltakerne ut i protest da ikke-vold-vedtaket var fattet. De som gikk var i hovedsak representanter tilknyttet Blitz-miljøet.

Verdensbankens konferanse blir avholdt i perioden 24. - 26. juni.

<B>KRAFTIG SKYTS: </B>Vannkanon virker slik at demonstrantene blir «særdeles motivert» for å komme seg vekk, heter det i forslaget fra de to Frp-kandidater.