Vil stanse «for store» utbytter: - Det bør bekymre alle

Men hvor stort er egentlig «for stort»? Det vil ikke Ap si noe om. Høyre mener partiet er en dårlig kopi av Rødt.

PRIVAT: Ap vil at eiere skal vise måtehold når de henter ut overskudd fra omsorgssektoren. Aleris er blant landets store private leverandører. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PRIVAT: Ap vil at eiere skal vise måtehold når de henter ut overskudd fra omsorgssektoren. Aleris er blant landets store private leverandører. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

12. juli annonserte oppkjøpsfondet Triton at de har kjøpt Aleris’ sykehus og radiologivirksomhet for 2,55 milliarder norske kroner. Med oppkjøpet eier Triton dermed 100 sykehus- og røntgenvirksomheter i Skandinavia, samt 3300 ansatte.

Tritons holdingselskap og fond er registrert med adresse i skatteparadiset Jersey, ifølge Frifagbevegelse.

- Det er noe grunnleggende feil med at skattepenger folk har jobbet hardt for, skal ende opp i hendene til rikinger i skatteparadis. Det er et brudd på samfunnskontrakten vår, og jeg tror det byr folk flest imot. Skatt skal gi skole, omsorg og veier - ikke gjør rike folk enda rikere, sier Tuva Moflag (Ap).

For store utbytter

Hun sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og vil «sette en stopper» for det hun omtaler som «for store utbytter» i omsorgssektoren.

- Ap er mot profitt på velferd, plutselig?

- Det blir for svart hvitt å snakke om et profittforbud - eiere finner uansett en måte å tjene penger på. For Ap handler dette om selskaper som tar ut for store utbytter, og om å få fjernet sugerørene som høyreregjeringen har gitt dem.

- Hvor stort er et «for stort» utbytte, egentlig?

- Det er vanskelig å sette et bestemt tall, det vil være ulikt for et enkeltstående barnehage og et stort selskap med mange sykehjem.

- Eierne skal bare selv forstå hva som er for mye penger?

- Privat virksomhet er tufta på at man skal tjene penger. Dette handler om hvor grensa går, og det er en politisk oppgave å tette hullene.

Skyver kvinner foran seg

Når Erna Solberg driver valgkamp, viser hun gjerne fram omsorgsselskaper som drives av kvinnelige gründere. Dét Moflag er misvisende.

- Solberg-regjeringen skyver kvinnelige gründere i omsorgsbransjen framfor seg, men vil ikke snakke om de store multinasjonale selskapene som sitter med et gigantisk sugerør rett ned i skattekassa vår. Mange har forstått at det er gode penger å tjene på å drive velferdstjenester i Norge.

I partiprogrammet til Ap sier partiet at de vil «hindre at kommersielle selskaper tar ut store gevinster fra barnehagedrift». Både Rødt og SV ønsker et forbud mot profitt - men dét mener Tuva Moflag at er en dårlig idé.

- Å snakke om et forbud på profitt i velferden, slik SV og Rødt gjør, blir for enkelt. Men vi må sette tydelige krav til hva en tjeneste skal inneholde. Fritt behandlingsvalg er blitt en mekanisme som gir private aktører en mulighet til å tilby helsetjenester mens det offentlige må plukke opp regninga.

Rødt ser rødt

Seher Aydar, Rødts vararepresentant på Stortinget, ber Ap være tydeligere og tøffere enn hva tilfellet er i intervjuet med Dagbladet.

- Ap blir stadig skrapere i tonen mot velferdsprofitørene, og det er fint. Så gjenstår det å se om det bare er valgkampretorikk, eller noe de faktisk kommer til å følge opp etter valget også. Vår erfaring fra Oslo var at det var Rødt som ene og alene måtte dra Ap i riktig retning, slik at det endelig ble stans i nye kommersielle barnehager, sier Aydar.

- På Stortinget har de stemt ned konkrete grep vi har foreslått for å hindre de kommersielle kjedene fra å overta barnehagesektoren helt. Er de fortsatt mot de forslagene? I så fall er ikke Moflags løfter annet enn tomprat, fortsetter Rødt-representanten.

- Kopierer Moxnes

Mathilde Tybring-Gjedde (H) sier Ap taler med to tunger.

- De har kopiert retorikken til Bjørnar Moxnes, men klarer ikke å svare på hva de konkret vil gjøre med politikk. Det bør bekymre alle oss som er mest opptatt av at tjenestene er gode, og ikke hvem som driver dem, sier hun til Dagbladet.

- Det norske velferdssamfunnet som vi er glad i, er bygget opp med en velferdsmiks. Vi har små og store private aktører som hjelper kommunen i å løse viktige samfunnsoppgaver. Det gjør at man får nok kapasitet og mer innovasjon. Når noen private klarer å levere bedre tjenester enn det offentlig og likevel ha overskudd, må det offentlige bruke det til å lære, fremfor å forby, legger hun til.

- Men Høyre har ingen problemer med at oppkjøpsfond tar store andeler av det norske velferdsmarkedet?

- Det viktigste for oss er at vi stiller strenge krav til kvalitet og at vi ikke gir en krone mer til private enn til offentlige. Men Høyre jobber for å bekjempe skatteparadiser gjennom internasjonalt samarbeid. Selskaper i Norge skal betale skatt til Norge, sier Tybring-Gjedde.