Vil stanse kjøpepresset

Utdanningsministeren og barneombudet har fått enorm respons på utspillet om å innføre skoleuniformer. Nå ønsker de råd fra elever i barne- og ungdomsskolen for å dempe kjøpepresset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Jon Lilletun og Trond Waage berømmer kunstfagstudentene for forslagene som ble presentert i Dagbladet i går.

- Jeg setter stor pris på kreativiteten deres, selv om jeg kanskje ikke falt helt for utkastet til «Lilletuns små grå», gliser statsråd Lilletun.

Utstenging

Utdanningsministeren har sans for de humoristiske innslagene, men minner om utgangspunktet for barneombudets uniformsforslag.

- Derfor utfordrer jeg foreldreutvalget i grunnskolen, lærere og elever til å vurdere om faste skoleklær kan være med på å dempe kjøpepresset. Kanskje kan det føre til mindre mobbing og utstenging av dem som ikke har økonomi til å følge opp de siste motene, sier Jon Lilletun.

Spice Girls

Barneombud Trond Waage forteller at reaksjonene fra de unge er svært delte. Noen er veldig for skoleuniform. Noen er like sterkt imot.

- Foreldrene ser ut til å være mest fornøyde med at debatten kommer opp. Bakgrunnen for mitt utspill er at det allerede eksisterer en elevuniform i dagens skole. Men den er definert av merkevareindustrien.

Spice-girl-uniformen oversvømte landet på rekordtid. Alle vet at det koster penger å henge med på nye klesstiler, og at merkevareuniformeringen er en sosial inngangsbillett til de forskjellige gjengene.

Ikke like

Waage håper at barn og ungdom tør å tenke annerledes.

- Jeg ønsker meg ikke gamle engelske skoleuniformer med skjørt og knebukser. Poenget må være å vise mangfoldet, gi rom for det individuelle. Alle skal ikke se like ut.

Utfordringen blir å finne ut hvordan vi kan lage et alternativ som bevarer individualiteten, sier barneombudet.

GODE FORSLAG: Utdanningsminister Lilletun og barnombud Waage er glade for de positive tilbakemedlingene om skoleuniformforslaget.