Vil stanse planlagte vindkraftverk

Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning (DN) vil stanse åtte av 13 planlagte vindkraftverk i Norge. Flere av prosjektene har allerede fått konsesjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For fem av de åtte prosjektene som anbefales stanset, mener de to etatene at konsekvensene vil bli så dramatiske at en utbygging er helt uakseptabel.

- Vi vil jo bidra til at det blir bygd ut mye vindkraft, men det må skje på en forsvarlig miljømessig måte, sier sjefen i DNs inngrepsseksjon, Anders Iversen, til Aftenposten.

Prosjektene på Stadlandet i Selje, Smøla II, Kvitfjell i Tromsø, Fræna og Ytre Vikna i Vikna må stoppes, ifølge etatene. Også prosjektene på Straumøya i Bodø, Domen i Vardø og i Bremanger frarådes.

Rapporten fra de to etatene er oversendt Miljøverndepartementet. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har allerede gitt konsesjon til tre av de fem prosjektene Riksantikvaren og DN mener er uakseptable.

Utbyggere Aftenposten har vært i kontakt med har ikke hørt noe om innvendingene mot utbyggingen.

- Her må staten skjære igjennom hvis det skal skje noe mer på fornybar energi. Det er ikke mulig å gjemme bort et vindkraftanlegg. Det må plasseres der det er vind. En kan ikke grave ned vindturbiner, sier Jonny Sørensen i Norsk Miljøkraft som har fått konsesjon til å bygge Norges hittil største vindkraftanlegg på Kvitfjell i Tromsø.

Iversen sier DN nærmest har fått inntrykk av at vindkraftverkene systematisk legges til urørte naturområder langs kysten.

- For to av de utbyggingene vi går imot, står hensynet til fuglelivet sterkt. Smøla har en stor havørnbestand, og Stadlandet er et svært viktig trekkfuglområde. På Kvitfjell er det spesielt landskapsendringene vi er bekymret for, sier Iversen.

NTB