SMILER LIKEVEL : Nord-Koreas leder har en annen og løsere stil enn sin far. Men når det kommer til militær- og utenrikspolitikken er han like uforutsigbar som under faren. Her sammen med kona. (AP Photo/Korean Central News Agency)
SMILER LIKEVEL : Nord-Koreas leder har en annen og løsere stil enn sin far. Men når det kommer til militær- og utenrikspolitikken er han like uforutsigbar som under faren. Her sammen med kona. (AP Photo/Korean Central News Agency)Vis mer

Vil stanse raketter fra Nord-Korea

Russland og Kina bruker sterke ord for å stanse Nord-Korea fra å skyte opp en langdistanserakett i løpet av desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var på lørdag Nord-Korea sa de vil skyte opp en ny rakett. Den forrige de sendte ut havnet i havet få minutter etter at den ble skutt ut i april i år.

Streng og mild
- Vi ber inntrengende om at regjeringen (i Nord-Korea) om å omgjøre sin beslutning om å skyte ut raketten, heter det fra UD i Moskva. Russland er en av mange bekymrede naboer. I Sør-Korea reagerte man uniddelbart på nyheten fra Nord-Korea lørdag.

Men også Nord-Koreas eneste allierte, Kina, forsøker å stanse raketten, som etter planen skal skytes ut en gang mellom 10. og 22. desember. Språkbruken fra Beijing er imidlertid mye mer moderat enn den som brukes i Moskva.

- Under de nåværende omstendighetene håper vi at alle sider kan vise forsiktighet og tilbakeholdenhet, og ikke gjøre noe som kan gjøre problemet større. Kina vil fortsette å være i kontakt med, og koordinere med alle sider, sier talsmann for kinesisk UD Hong Lei, ifølge Reuters. Ifølge sør-koreanske medier er forberedelsene til utskytingen allerede godt igang.

Lever av å provosere
Nord-Korea - verdens siste stalinistiske diktatur - har en lang historie som et sikkerhetsproblem i Nord-Øst Asia. Landet har to ganger prøvesprengt en atombombe, og landet har et rakettprogram som gjør alle naboer engstlige. Den nye raketten som skal skytes ut har en rekkevidde som gjør at den kan nå alle naboland, og kanskje også USA.

Nord-Koreas nye leder Kim Yong Un - den tredje i Kim-dynastiet - har hatt en mindre stiv profil utad enn sin far og bestefar. Men i militær- og utenrikspolitikken har han ført en like uforsonlig og uforutsigbar politikk som faren. Trusler og provokasjoner har lenge vært et levebrød for dynastiet Kim. Kjernefysiske prøvesprengninger, militære angrep og rakettutskytinger i strid med FN-resolusjoner, følges opp med løfter om å avstå fra dette, og har i mange år utløst «belønning» i form av mat og hjelp fra utlandet. Så brytes løftene, og mønsteret har vært at regimet i Pyongyang på ny har forsikret om sine fredlige hensikter, før de igjen har kunnet ta imot hjelp til sine lutfattige og utmagrede innbyggere.

Mislykket satelitt
Også før raketten som ble skutt ut i april var det massive advarsler fra alle naboer og USA. Den gang var raketten som ble skutt opp hovedgaven til Kim-dynastiets grunnlegger, Kim Il Sung, som skulle feires som 100-åring 15. april. Ifølge propagandaen skulle satelitten spille partiotisk musikk, og det skulle deklameres dikt til Kim Il Sungs heder, der ute i verdensrommet. Sånn gikk det ikke. Raketten havnet i havet, og ikke engang fiskene fikk nyte godt av partiotisk musikk til Kim Il Sungs ære.

De fleste av Nord-Koreas provokasjoner har en politisk kontekst. Denne ganger er det etter all sannsynlighet valget i Sør-Korea 19. desember som motiverer Pyongyang til å aksjonere.

KLAR TIL AVGANG :  Det meste er klart før utskyting av en ny langdistanserakett ved Sohae satelittstasjon i Tongchang-ri i Nord-Korea. (AP Photo/David Guttenfelder, File)
KLAR TIL AVGANG : Det meste er klart før utskyting av en ny langdistanserakett ved Sohae satelittstasjon i Tongchang-ri i Nord-Korea. (AP Photo/David Guttenfelder, File) Vis mer