Vil stanse regjeringskvartalet: - Sløseri

Med en mulig prislapp på 36 milliarder kroner, mener Marit Arnstad (Sp) at det har gått for langt. - Vi kan ikke forsvare en slik pengebruk, sier hun. Hvis Sp kommer i regjering kan byggingen bli stanset.

VINNER: Prosjektet «Adapt», av Team Urbis, ble i 2017 valgt ut som vinner av arkitektkonkurransen for det nye regjeringskvartalet. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Senterpartiets Marit Arnstad vil stanse store deler av byggingen av det nye regjeringskvartalet i Oslo.

I dag kom nyheten om at prosjektet kan få en prislapp på over 36 milliarder kroner. Arnstad fikk hakeslepp.

- Det har gått over stokk og stein. Vi kan ikke forsvare en slik pengebruk, sier hun til Dagbladet.

Det kostet i sin tid under fem milliarder å bygge den nye operaen i Oslo.

- Sløseri

Arnstad mener det er riktig å bygge opp igjen høyblokka. I tillegg vil hun bygge ett av de fem byggene regjeringen har planlagt bygge for å samle store deler av departementsdriften. Resten mener Arnstad at staten ikke skal ta seg råd til.

- Alle de andre byggene bør skrinlegges. Vi bør ta vare på det vi allerede har. Det er sløseri å ikke bevare R5, et bygg som er tilpasset moderne departementsdrift. Og det er unødvendig å tvinge UD til å flytte fra Victoria terrasse. Hele det nye prosjektet blir dessuten en mur ned mot Youngstorget, Grønland og resten av sentrum, sier hun.

- Noen av byggene er ikke tilpasset moderne statsdrift?

- Selv om du må gjøre noen tilpasninger, så vil det bli langt rimeligere å ta var på det du har enn å bygge helt nytt.

Lensmenn og regjeringen

Sp-toppen peker på at regjeringen gjør besparelser i distriktene, men er villig til å bruke enorme summer på det nye regjeringskvartalet.

- Dette settes jo i et perspektiv når regjeringen vil legge ned lensmannskontor rundt om i landet for å spare noen få millioner. Samtidig vil de altså bruke opp mot 36 milliarder på dette gigantprosjektet i Oslo sentrum, sier Arnstad.

- Vi kan spare milliarder av skattekroner. Vi kan ikke bruke offentlige midler på å bygge så gigantisk som er foreslått. Og jeg tror også at hele byutviklingen for Oslo blir bedre om vi stanser dette.

1,3 milliard i byggestart

Men det er altså prislappen som er hovedproblemet slik Senterpartiet ser det. Dersom de havner i regjering neste år, mener Arnstad det er naturlig å stanse utbyggingen etter byggingen av høyblokka og det såkalte A-bygget. Planen er i dag at Stortinget skal bevilge pengene litt etter litt, fra år til år. I 2021 er det satt av 1,3 milliarder til byggestart.

- Hva om vi flytter hele greia til Eidsvoll, Gjøvik eller Namsos. Ut av storbyen. Er du mer interessert da?

- Jeg mener det er naturlig at regjeringskvartalet skal ligge i Oslo, tett på Stortinget, sier Arnstad.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer