Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil stanse «Skammens mur»

USA truer med å holde tilbake milliarder dersom Ariel Sharon fortsetter byggingen av muren på Vest-bredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord på Vestbredden bygger Israel en åtte meter høy sikkerhetsmur som et fysisk skille mot palestinerne. Den skal stanse potensielle selvmordsbombere. Mens israelere flest støtter byggingen av muren, er den svært omstridt internasjonalt. Noen sammenlikner den med en ny Berlinmur. Den har fått kallenavn som 'Skammens mur' og 'Apartheidmuren'.

Nå setter Bush-administrasjonen makt bak kravet om at byggingen av muren ikke må fortsette. De truer med å holde tilbake en lånegaranti på hele ni milliarder dollar dersom Israel fortsetter å bygge muren langt inn i Palestinske områder. Lånegarantien ble godkjent av den amerikanske kongressen tidligere i år, men trenger endelig godkjennelse av Bush.

Gjør fred vanskeligere

Ifølge Reuters sier amerikansk lov at pengestøtten ikke kan gå til å hjelpe Israel med nybygging på Vestbanken og Gaza. USA frykter myren kan gjøre fredsarbeidet vanskeligere.

- En nasjon kan sette opp et gjerde på sitt eget land dersom den mener det er behov for det. Men når det gjelder dette Israelske gjerdet, er vi bekymret når gjerdet går over andres land og dersom det blir konstruert slik at det blir vanskeligere å gå videre med veikartet [for fred], blir det problematisk, sa statssekretær Colin Powell til den arabiske Radio Sawa nylig.

Bygger på dyrka mark

Dagbladet har tidligere pratet med palestinere som forteller at de ble fratatt dyrket mark til da muren skulle bygges.

- Det kom noen soldater med dokumenter som viste hvor muren skulle stå. Og for vår landsbys del, Jayous, har de tatt fra oss 72 prosent av jordbruksarealet vårt. Minst 300 familier mister levebrødet sitt, sa Abullatif Khaled til oss i slutten av mai.

Han fortalte om de mange oliventrærne som ble røsket opp av jorda og om de mange familiene som ikke lenger hadde penger til å betale strømregninga fordi de ikke lenger har et levebrød.

Muren er planlagt bygget slik at det vil kunne kutte palestinere av fra skoler, hjem, dyrka mark eller arbeidet. Palestinske ledere har ifølge The Independent argumentert for at muren bygges for å skape en de facto grense mellom Israel og Vestbredden.

Muren er allerede 350 kilometer lang men er planlagt dobbelt så lang.

<B>UPOPULÆR:</B> Palestinerne liker ikke muren. Her fra en demonstrasjon i Qalqiliya i slutten av juli. Muren er åtte meter høy.
<B>DELER:</B> Dette flyfotoet viser hvordan muren deler jødiske (til høyre) og palestinske bosettinger.