Vil stanse utslipp fra oljeproduksjon

Oljevirksomheten er vår verste forurensingskilde, slår Havforskningsinstituttet fast. Nå lover regjeringen en storstilt satsing for å redusere utslippene av produsert vann fra plattformene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag legger miljøvernminister Børge Brende fram sin første skriftlige eksamensbesvarelse etter at han tiltrådte som statsråd i fjor høst. Stortingsmeldingen om et «Rent og rikt hav» er første etappe i Brendes arbeid med å forbedre norsk havmiljø. Han står overfor formidable utfordringer, viser miljørapporten som Havforskningsinstituttet presenterte i dag.

Olje og forurensing

Forskning som er utført på Havforskningsinstituttet i Bergen viser at et giftstoff i oljevannet, alkylerte fenoler, påvirker torskens kjønnshormoner så sterkt at gytingen skjer tre uker senere enn normalt.

- Nullutslipp av produsert vann er regjeringens mål, sier fiskeriminister Sven Ludvigsen, med klar adresse til Børge Brendes stortingsmelding.

Ifølge forskerne er det på høy tid at regjeringen gjør noe med dette problemet.

- Virkningene fra det produserte vannet er veldig urovekkende, sier forsker Asbjørn Svardal ved Havforskningsinstituttet.

Fenolet er bare ett av mange kjemikalier i oljevannet, og forskerne vet foreløpig ikke mye om langtidsvirkningene av alle disse stoffene.

Overfiske

Forvaltningen av Nordsjøens fiskestammer er også et sørgelig kapittel. Det internasjonale havforskningsrådet slår fast at 80 prosent av Nord-østatlanterens fiskebestander er truet av overfiske.

I tillegg utsettes den gjenværende fisken av utslipp av en lang rekke giftige stoffer som følger havstrømmene fra andre Nordsjø-land til vår kyst.

På toppen av alt har vi trøbbel med utslipp av ballastvann i våre nære havområder. Oljetankere - lastet med ballastvann - kommer til Vestlandet fra alle verdenshjørner for å hente olje. Dette vannet, som tømmes ut i kystnære områder, er fullt av organismer som ikke hører hjemme i vår egen maritime fauna. Noen av dem tar seg kraftig til rette i mangel av naturlige fiender. Konsekvensene ser vi blant annet ved oppblomstring av farlige alger på Sør- og Vestlandet i vår- og sommermånedene.

per.ellingsen@dagbladet.no