Dagbladet erfarer:

Vil starte forhandlinger mandag

Jonas Gahr Støres mål har hele tida vært å starte regjeringsforhandlinger mandag - og ta helgefri. Fredag ettermiddag gjenstår «reelle» uenigheter i sonderingene, blir Dagbladet fortalt. Man skal fortsatt være usikre i Arbeiderpartiet på om både SV og Sp blir med videre.

«KREVENDE»: Sonderingene omtales som «reelle og krevende» mellom Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (delvis skjult). Her tar de en matpause. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
«KREVENDE»: Sonderingene omtales som «reelle og krevende» mellom Audun Lysbakken (SV), Jonas Gahr Støre (Ap), Marit Arnstad (Sp) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (delvis skjult). Her tar de en matpause. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HURDALSJØEN (Dagbladet): Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV sitter fortsatt i sonderinger for å se om det er grunnlag for å gå i forhandlinger.

Dagbladet er kjent med at Ap-leder Jonas Gahr Støre lenge har hatt som mål at de faktiske regjeringsforhandlingene skal starte førstkommende mandag.

Dette var Støres slagplan før sonderingene begynte torsdag: To dager med sonderinger, helgefri, og så starte faktiske regjeringsforhandlinger mandag morgen samme sted.

Det er varslet at partilederne vil være tilgjengelig for pressen fredag ettermiddag når det er planlagt avreise fra Hurdalsjøen.

GOD STEMNING: Det var god stemning under sonderingssamtalene mellom Jonas Gahr Støre, Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken ved Hurdalsjøen. Video: NTB Vis mer

«Marginalt styrket»

Men internt i Ap er man fortsatt usikker på om både SV og Sp blir med videre til disse forhandlingene. Troen på at det er mulig er blitt marginalt styrket gjennom sonderingene, etter det Dagbladet forstår.

I sonderingene så langt har man fulgt framdriftsplanen som er oppsatt, men flere saker omtales fortsatt som «krevende».

SV har planlagt landsstyremøte lørdag og Dagbladet er kjent med at det både i Ap og Senterpartiet er planlagt for fri i helgen.

Men selv med planlagt helgefri, gjenstår det ifølge Dagbladets opplysninger fortsatt «reelle og krevende» uenigheter mellom partiene.

Støre sa på gårsdagens pressemøte at de skulle gå «rett på mål», det innebærer en rekke punkter der partiene må avklare om det er grunnlag for forhandlinger.

Konfliktsaker

Blant sakene som er trukket fram i forkant av sonderingene er oljepolitikken, klimaavgifter og rovdyr.

Hvis ikke partiene kommer i mål med sonderinger fredag vil de eventuelt fortsette mandag. I så fall ryker Støres tentative tidsskjema.

Støre sa til Dagbladet i forkant av sonderingene at hadde det vært opp til ham og Arbeiderpartiet ville man gått rett på forhandlinger. Men Senterpartiet har en lengre vei enn Ap og SV til forhandlingsbordet.

Vedum og Senterpartiet gikk som kjent til valg på «en Sp/Ap-basert regjering» og har selvtillit etter å ha opplevd voldsom vekst siden valgnederlaget i 2013.

I Senterpartiet er det etter det Dagbladet forstår åpning for «å sjekke bakover» i partiet - slik Vedum antydet på gårsdagens pressemøte - men partilederen har alle fullmakter han trenger for å ta partiet direkte videre i forhandlinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer