Vil starte innsamlingsaksjon til Bali-ofre

De norske studentene ved Bali Studiesenter vil starte en innsamlingsaksjon for å hjelpe lokalbefolkningen etter bombeeksplosjonen på Bali som krevde minst 180 liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi vil ved hjelp av familie, venner og bekjente i Norge forsøke å samle inn penger til de indonesiske ofrene som har fått en svært vanskelig situasjon. De har ikke forsikringer eller ordninger med uføretrygd og mange har mistet både armer og bein. Vi er i ferd med å opprette en konto nå, sier filosofilærer Finn Jor ved Bali Studiesenter (BSS) til NTB.

- Dyster framtid

Han forteller at forskjellsbehandlingen av turister og lokalbefolkning er stor.

- Vi ønsker å hjelpe alle som er kommet i en forferdelig situasjon. Våre studenter ligger på et luksushotell av et sykehus. Det gjør ikke lokalbefolkningen. Det er ganske mange av dem som er rammet og de går en dyster framtid i møte, forteller Jor.

De norske studentene og lærerne på Bali vil ha fortgang i prosessen med å hjelpe og skal allerede tirsdag ha møter med sykehuset.

- Vi skal ha et møte med overlegen på sykehuset der lokalbefolkningen ligger for å få vite hva slags medisiner og lignende de trenger. Det gjør vi i et ønske om å unngå all mulig form for administrasjonsutgifter. Vi vil kjøpe medisinene og ta dem med til sykehuset slik at de umiddelbart kommer til dem som trenger det mest, sier Jor.

Grillfest

Filosofilæreren kan fortelle at studentene som befinner seg på øya virket lettere til sinns tirsdag og at undervisningen tok til igjen.

- Tirsdag kveld skal vi ha en grillfest og vi håper å komme tilbake til et normalt liv igjen, sier Jor.

Ingen av de 121 norske studentene, verken de fire som ble skadd eller andre som hadde et sterkt ønske om å komme hjem, hadde tirsdag formiddag forlatt Bali. Totalt har 23 av studentene ytret ønske om å reise hjem før tiden.

- Men flyselskapene og forsikringsselskapene har lovet å sørge for at alle som vil kommer hjem. Både de som vil reise raskest mulig og de som vil vente litt før de drar hjem, forteller Jor ved BSS.

Eksamen

Mandag var det snakk om at fire av studentene kunne få reise hjem med fly som danske myndigheter og reisebyråer hadde chartret.

- Men Utenriksdepartementet anbefalte dem ikke å reise med det flyet, opplyser Jor.

Studentene skal ha eksamen i slutten av november.

- Men vi ordner med spesialopplegg slik at de som reiser hjem også kan få tatt eksamen og få undervisning via internett, sier Jor.

Psykiatrisk personell

Også Arne Næss Centre for Ecology and Philosophy (ANCEP) har norske studenter på Bali. En av disse har reist hjem til Norge på grunn av reaksjoner hun fikk etter bombeeksplosjonene. De andre 51 velger å bli.

- Vår holdning er at vi ikke vil la oss diktere av terror, og det er smertefullt å tenke på at vi indirekte kan ha påført disse lidelsene gjennom vår tilstedeværelse. Vi ønsker ikke å snu ryggen til Bali som ligger med brukket rygg, og vi forlater ikke et folk som gjennom ti år har vist oss en utrolig gjestfrihet, sier Nina Karlsen ved ANCEP.

Psykiatrisk personell skal reise fra Norge for å hjelpe ANCEPs studenter på Bali med å bearbeide de sterke inntrykkene.

Også ANCEP vil hjelpe ofrene på Bali. Sentret oppretter et eget fond som skal tilgodese familier som mistet noen av sine i eksplosjonen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer