KNEKT: Steinen skulle lokke turistene til Egersund. Nå er den ødelagt. Video: Valentin Svelland / Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer

«Trollpikken»:

Vil starte kronerulling for å reise «Trollpikken»: - Den skal opp og stå igjen

Entreprenør tenner håpet om at attraksjonen ikke er tapt for alltid. Nå vil geolog starte kronerulling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og(Dagbladet): Lørdag våknet Rogaland til sjokknyheten om at noen hadde ødelagt regionens nye favorittattraksjon «Trollpikken». Men nå tennes håpet om at den nedrevne utveksten kan reises igjen.

- Det er et enormt engasjement rundt denne saken nå. Vi hadde virkelig store planer om å få denne til å bli et nytt ikon i Rogaland, så vi kan ikke gi oss nå, sier Elisabeth Snaupstad, som er reiselivsdirektør i Region Stavanger, til Dagbladet.

- «Trollpikken» skal opp og stå igjen, sier hun til Stavanger Aftenblad.

- KNEKKER IKKE TURISTNÆRINGA: Det sier reiselivsdirektør Elisabeth Snaupstad i Region Stavanger, til Dagbladet. Foto: Privat.
- KNEKKER IKKE TURISTNÆRINGA: Det sier reiselivsdirektør Elisabeth Snaupstad i Region Stavanger, til Dagbladet. Foto: Privat. Vis mer

Hun har nettopp lest nyheten i Dalane Tidende om at entreprenør Sverre Garpestad sier det er en smal sak å heise «Trollpikken» på plass igjen.

- Dersom grunneieren ønsker det, så er ikke dette noe problem. Vi har sikret blokker som er langt større enn dette, sier Garpestad i firmaet Bertelsen og Garpestad til avisa.

Vil starte kronerulling

Han sier de skal klare å gjøre jobben ved å bruke kamstål og et spesial-lim (boltemørtel), som vanligvis bruker i tunneler, til å feste utveksten i fjellsida igjen. Han mener jobben kan gjøres så bra at det blir så godt som umulig å se at den noen gang har blitt revet ned.

- Her må vi være løsningsorienterte. Denne attraksjonen er ikke tapt for alltid, sier han til avisa.

Prisen for jobben er uklar, men geolog og «Trollpikken»-tilhenger Pål Thjømøe håper nå grunneieren sier ja, slik at han kan starte en kronerulling for å finansiere prosjektet.

- Tenk på alle historiene vi kan lage rundt dette. Vi må snu det til noe positivt, sier han.

- Utrolig mobilisering

Reiselivsdirektør Snaupstad setter umåtelig stor pris på det voldsomme engasjementet hun har sett i mediene og på sosiale medier i dag.

HÆRVERK: Steinen hadde tydelige tegn etter menneskelig aktivitet. Foto: Privat
HÆRVERK: Steinen hadde tydelige tegn etter menneskelig aktivitet. Foto: Privat Vis mer

- Det er utrolig å se hvordan folk mobiliserer, med både kronerulling og dugnadsånd. Det er sånn folk er i Rogaland: Vi bretter opp ermene og sier «dette skal vi få til sammen». De har skjært ned en stein, men de stopper ikke næringslivet, sier hun til Dagbladet.

Hun forteller at hun var sjokkert da hun våknet i dag tidlig til nyheten om at noen hadde ødelagt turistattraksjonen som akkurat hadde begynt å vokse i popularitet.

- Jeg kunne ikke tro det jeg leste. Jeg var faktisk sikker på at noen hadde manipulert bildene i Photoshop.

Region Stavanger fungerer som destinasjonsselskapet for 15 kommuner i Rogaland. Reiselivsdirektøren har derfor jobbet tett på planene om å lansere «Trollpikken» som et nytt ikon, på lik linje med Trolltunga.

- Hovedmålet var å spre turiststrømmene, slik at folk skulle bli i regionen i flere dager. Vi ønsker også å bygge opp næringsvirksomheten i dette området. Alt dette kunne skapt mange arbeidsplasser, sier Snaupstad.

- Kunne bli noe stort

Det mener også Kjetil Bentsen. Det var han som først lanserte idéen om at den fallosformede fjellformasjonen kunne bli en ny ikonisk turistdestinasjon i Rogaland.

ØDELAGT: Steinformasjonen Trollpikken i Rogaland slik den så ut i all sin prakt før det ble oppdaget at den var knekt.
Foto: Ingve Aalbu / NTB scanpix
ØDELAGT: Steinformasjonen Trollpikken i Rogaland slik den så ut i all sin prakt før det ble oppdaget at den var knekt. Foto: Ingve Aalbu / NTB scanpix Vis mer

- Dette var på vei til å bli noe stort, sa han til Dalane Tidende tidligere i dag.

Han omtalte det som et stort tap for regionen og ga klart uttrykk for at flere arbeidsplasser gikk tapt da steinen ble ødelagt.

Flere andre i lokalmiljøet reagerte med sinne, da de fant ut at steinen etter alle solemerker har blitt ødelagt av mennesker som visste hva de holdt på med.

- Jeg blir fly forbanna over at folk kan finne på å gjøre noe slikt. Det er tydelige spor av at noen har kjørt ATV opp dit, og dette er ikke gjort med lett utstyr. Måten det er gjort på viser at dette ikke er gjort av amatører, men av noen som visste akkurat hva de holdt på med, sa Ålgårdmannen Bjarne Sigve Kverneland til Dagbladet tidligere i dag.

- Det er helt forkastelig at folk kan finne på å gjøre noe slikt, sa han videre.

Risikerer ett års fengsel

SKAL UNDERSØKES: Politiet vet foreløpig ikke hvem som står bak hærverket, men bekrefter nå de sender etterforskere til stedet. Foto: privat
SKAL UNDERSØKES: Politiet vet foreløpig ikke hvem som står bak hærverket, men bekrefter nå de sender etterforskere til stedet. Foto: privat Vis mer

Politiet opplyste tidligere i dag om at de ikke ville gjøre noe med denne saken nå i helgen, noe de begrunnet med at de måtte prioritere liv og helse. Nå ber de imidlertid publikum om tips og opplysninger om saken.

Gjerningspersonen risikerer ett års fengsel for alvorlig miljøkriminalitet, ifølge Stavanger Aftenblad. Politiet skal sende etterforskere til åstedet for å vurdere skadene, skriver NTB.

- Dersom dette er et vesentlig inngrep, risikeres ett års fengsel, sier jourhavende jurist Torbjørg Ristesund i Sør-Vest politidistrikt til avisa.