Vil starte ny papirfabrikk

Finanskameratene Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen planlegger å starte en ny papirfabrikk på Herøya i Porsgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN(Dagbladet): Det får Dagbladet opplyst på informert hold. Samtalene med Norsk Hydro, Herøya industripark, har kommet så langt at en konkret tomt er pekt ut.

Investorduoens ide er å flytte den ene papirmaskinen fra Union, forlenge og forbedre den, for å få til en effektiv papirproduksjon i nye lokaler på Herøya.

I bunn ligger tanken om at Herøya vil få gassrørledning. Gass vil i framtida være en betydelig rimeligere energikilde enn strøm.

Taus

Petter Stordalen vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger, men sier på kryptisk vis:

- Å bygge på Herøya høres fornuftig og framtidsrettet ut. Etter alt å dømme kommer det gass dit.

Finansduoens planer skal være å dele opp produksjonen slik den nå er på Union. Den ene maskinen, PM6, skal produsere bokpapir på anlegget i Skien. Den andre, PM7, som i dag produserer avispapir skal flyttes til den nye fabrikken på Herøya.

PM7skal forlenges og moderniseres for å produsere en ny type papir. Et eksempel er kopimaskinpapir. Hensikten er ikke å konkurrere med Norske Skog, men å finne en nisje i markedet.

Full kamp

Forutsetningen for de store planene er at Stordalen/Spetalen får kjøpt Union i Skien. Dette har Norske Skog så langt sagt nei til. Selskapet vil heller sette 380 ansatte på porten enn å la andre få overta.

- Vi har ikke tenkt å gi opp. Norske Skog vil tjene penger på å selge til oss, og vi kan garantere at vi ikke skal opptre som en konkurrent i avispapirmarkedet, sier Stordalen til Dagbladet.

Finansduoen har budt 100 millioner kroner på anlegget i Skien, men skal være villig til å legge et høyere beløp på bordet.

De jobber å på flere fronter for å få gjennomslag. Håpet er at bedriftsforsamlingen i Norske Skog i første omgang skal si nei til nedlegging - og i alle fall sørger for å få utredet et salg av Union.

Norges største

Herøya industripark drives i regi av Norsk Hydro. Den er Norges største, med et areal på halvannen kvadratkilometer. I dag er det 30 bedrifter på området med 2600 ansatte.

Flere er Hydro-virksomheter - andre selvstendige bedrifter. Området vil trolig bli enda mer attraktivt i framtida når Grenland får gassrørledning.

PLANLEGGERE: Stordalen (venstre) og Spetalen under et møte med LO om Union tidligere i høst.