Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vil starte protestskole

De vil kvitte seg med lærere, lærebøker, karakterer og klasserom. De vil lage elevbedrifter og bruke fagfolk utenfra i undervisningen. Prosjekt Askeladden i Tønsberg markedsfører seg som et radikalt korrektiv til den videregående skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den manglende valgfriheten i læreplanene i videregående skole og Reform 94 som er bakgrunnen for at mangeårig lærer Tom Engh, ved Teie videregående skole i Tønsberg, vil starte et alternativt opplegg.

Målet er å bli godkjent som forsøksskole. Går ikke det, blir det privat.

Frustrert

- Jeg er frustrert over det offentlige skoleverket. Det er for dårlige rammevilkår og for mye byråkrati. Vårt alternativ kan skape den nødvendige konkurranse i skoleverket, tror en entusiastisk Engh.

Han har professor Bernt Hagtvedt og verdikommisjonsmedlem Inge Eidsvåg med på støttelaget. En hotelldirektør, en hjelpepleier og en håndverker har sagt ja til å undervise ved skolen. Forfatter Gro Dahle stiller opp gratis.

- Vi vil bevise at det går an å drive skole med andre rammebetingelser. Her trenger vi ikke kontorpersonale. Det kan elevene selv ta ansvar for. Vi har heller ikke tenkt å bruke penger på sosiallærer og rådgiver.

Prosjekt Askeladden har allerede fått god respons, og billige lokaler er på plass.

For å få skolen godkjent, vil de bruke den generelle delen i læreplanen som et utgangspunkt.

Frihet

- Den er som musikk i mine ører. Det andre kan vi klare oss uten, sier Engh.

- Vi trenger pedagogisk frihet og kreativitet. Her snakker vi ikke om skoletid, men om ungdomstid. Skal vi få dugandes menneske, må vi starte med skolen, sier Engh.

Skoledagen skal organiseres som en redaksjonskonferanse. Der blir oppdragene delt ut. I tillegg legges det opp til at elevene får mye av undervisningen utenfor skolen.