BEKREFTER PLANER: Målet til NASA er å få astronauter på månen innen det neste tiåret. Foto: Robyn Beck / AFP
BEKREFTER PLANER: Målet til NASA er å få astronauter på månen innen det neste tiåret. Foto: Robyn Beck / AFPVis mer

NASA

Vil stasjonere astronauter på månen

- Vi vil ikke gjenta månelandingen vi gjorde for 50 år siden. Denne gangen drar vi for å bli, skriver NASA-direktøren.

11. desember 2017 undertegnet president Donald Trump det nye romdirektivet Space Policy Directive 1, som skulle hjelpe USAs videre planer for utforskingen av rommet.

Det nye direktivet rettet fokuset mot bemannet romfart og utforsking, og ble sett på som et første steg i å få astronauter tilbake til månen.

I et ferskt innlegg på nettstedet Ozy svarer nå NASA-direktør Jim Bridenstine på satsingen, og forteller om byråets ambisiøse planer.

- Jeg stolt av å kunne dele et dristig svar på 2017-direktivet, et som vil innlede neste kapittel av menneskelig utforskning, skriver han.

- Drar for å bli

NASA planlegger nemlig å returnere astronauter til månen for lengre perioder, og en dag kunne sende dem til Mars for første gang i menneskets historie.

- Til de som tror vi vil gjøre det samme vi gjorde for 50 år siden, vil jeg være helt klar: Det er ikke vår visjon, skriver Bridenstine og fortsetter:

- Vi skal til månen med ny innovativ teknologi og systemer for å utforske mer av overflaten enn hva vi trodde var mulig. Denne gangen drar vi for å bli.

Bridenstine opplyser at planene trolig vil begynne neste uke, når partnere fra privat næringsliv og andre steder har blitt invitert til hovedkontoret deres i Washington for en grundig diskusjon om arbeidet. Hittil har NASA allerede inngått kontrakt med ni selskaper for å sende last til månen.

- Milliarder av mennesker rundt om i verden vil vitne en historisk handling når våre astronauter utforsker mer av overflaten i lengre perioder enn noen gang før, samt hjelper oss med å forberede oss på oppdrag til Mars og andre destinasjoner, skriver han.

Målet deres er å få stasjonert astronauter på månen innen det neste tiåret.

«Den mørke siden»

USA er imidlertid ikke den eneste nasjonen som de siste åra har satset på romfart. Natt til 3. januar skrev kineserne historie da de gjennomførte den første myke landingen på månens bakside med romsonden Chang'e-4.

Kinas nasjonale romadministrasjon (CNSA) landet sonden i Sydpol-Aitkenbassenget, det største, eldste, dypeste krateret på månens overflate.

Romsondens oppgaver vil inkludere astronomisk observasjon, kartlegging av terrenget, undersøkelser av mineralsammensetning og overflatestruktur, i tillegg til å måle nøytronstråling og nøytrale atomer, ifølge South China Morning Post.

Alt dette skal gjøres for å utvikle en forståelse av miljøet på månenes bakside - også kalt «den mørke siden», skrev avisa.

Vil stasjonere astronauter på månen

Med denne månelandingen markerte Kina seg også som et land med høy økonomisk vekst og teknologisk ekspertise, som bevis på at Kommunistpartiet har klart å få landet ut av fattigdom.

- Det er mye geopolitikk eller rompolitikk rundt dette, det er ikke bare et forskningsoppdrag, sa Malcolm Davis, senioranalytiker i forsvarsstrategi ved The Australian Strategic Policy Institute, til The Guardian.

Han viser til at landet, som i en årrekke har prioritert romfartsprogrammet sitt, ønsker å bli en supermakt i verdensrommet.

- Det er mye entusiasme for romprogrammet i Kina. Det er mye nasjonalisme i Kina, de ser Kinas rolle i verdensrommet som en viktig del av deres vei opp, sa Davis.