Vil stemme på nettet

Bare en av tre velgere under 30 år stemte i høstens lokalvalg. Langt flere ville stemt hvis de kunne gjort det på kjøpesenteret eller på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor ble hjemmesitterne hjemme

Partiene er for like

37 %

Valget har liten betydning

30 %

Ikke enige med noen partier

28 %

Ikke interessert i lokalpolitikk

25 %

Satt hjemme i protest

21 %

Ingen av dem

34 %

- Mange av hjemmesitterne under 30 år sier at de ville stemt hvis det var enklere rent praktisk, for eksempel hvis en kunne stemt på det lokale kjøpesenteret eller på nettet, sier Gunnar Gussgaard i Kommunenes Sentralforbund. Hele 82 prosent av velgerne under 30 år sier de tror flere ville stemt hvis det var praktisk enklere.

Forbundet har sammen med AS Opinion tatt for seg velgermassen i landets største parti, Hjemmesitterne. Og de fant følgende:

- De er unge. 29 prosent er under 30 år.

- De har lav utdannelse. Bare 47 prosent av de uten videre utdanning stemte. .

- De har lav inntekt. Bare 48 prosent av de med en familieinntekt under 200 000 stemte.

- Skrekkscenario

Gussgard la fram det han det han kalte «et skrekkscenario».

- Vi står foran et slags generasjonsskifte. Stadig fler unge mennesker mener at det ikke er en borgerplikt å stemme. Dersom vi ikke utvikler et forhold til borgerplikten over tid, står vi overfor en alvorlig situasjon med vedvarende og fallende valgdeltagelse.

Fornøyde hjemmesittere

Mange hjemmesittere er faktisk ganske fornøyde med sine politikere. Blant velgere som synes polikerne gjør en god jobb, satt faktisk en av tre hjemme. Men fortsatt er det de misfornøyde som stemmer med rompa på valgdaen. To av tre som mener politikerne gjør en dårlig jobb viser sin misnøye ved å bli hjemme.