Vil stenge akutten for å behandle fastboende

Fylkessykehuset i Oppland har det så travelt i vintersesongen at de vurderer å stenge akuttmottaket for å behandle fastboende. Halvparten av de som trenger øyeblikkelig hjelp er ski- og snowboardturister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor klarer ikke de to sykehusene i Oppland å redusere køen av fastboende med ventelistegaranti. Fortsatt er det slik at pasienter som trenger hofteoperasjon må vente i opptil 9 måneder, mens folk som tryner i skiløypa har krav på hjelp på dagen.

Antall tilfeller av øyeblikkelig hjelp ved sykehusene i Oppland har økt med 40 prosent de siste fem årene. Bare fra i fjor til i år har antallet pasienter på akuttmottakene økt med 10 prosent, og halvparten av pasientene er folk som har skadet seg i ski- eller snowboardløyper.

Vurderer å stenge akutten

I går gikk fylkesordfører Hans Seierstad ut på NRK Oppland og sa at det må vurderes om akuttmottakene på sykehusene må stenges for å begrense presset på kirurgene slik at de får tid til å ta seg av fastboende pasienter.

Et tøvete forslag som ikke er mulig å gjennomføre, sier både politiske motstandere og helsefolk i Oppland.

- Øyeblikkelig hjelp er vi pliktig å gi. Dersom vi skal klare å behandle både skiturister og fastboende må fylkespolitikerne være villige til å bruker mer penger på sykehusene, sier sykehusdirektør Ola Prestegarden.

- Siden OL på Lillehammer har Oppland satset på risikosporter, da må politikerne også være villige til å gi penger til sykehusene slik at de kan behandle skadene som oppstår, sier SV-leder i Oppland Tove Lehre. Men det borgerlige flertallet vil spare på sykehusbudsjettene.

Trenger flere penger

Fylkeskommunen sender regning for de pasientene fra andre fylker som blir behandlet i Oppland, så pengene til å øke kapasiteten på sykehusene finnes. Men likevel har Oppland lavere sengekapasitet og mindre penger til sykehusdrift nå enn for fem år siden.

- Selv om vi har fått 40 prosent flere skader å behandle skal vi skjære ned ytterligere på bemanningen, sier sykehusdirektør Prestegarden. Han viser til at Oppland burde ha 140 flere sykepleiere ved de to sykehusene for å være på landsgjennomsnittet.

TYPISK SKITURIST: Flere skader seg i skibakkene og det går utover helsetilbudet til lokalbefolkningen. Synnøve Svabø på ski i Kvitfjell med Østerrikes alpintrener Toni Gieger.